Petr Kotlár a Václav Marhoul na festivalu v Benátkách uvedli Nabarvené ptáče

Petr Kotlár a Václav Marhoul na festivalu v Benátkách uvedli Nabarvené ptáče | foto: Reuters

V oscarové bitvě se Václav Marhoul utká s Pedrem Almodóvarem

  • 26
Česká filmová a televizní akademie vybrala Nabarvené ptáče scenáristy režiséra a producenta Václava Marhoula jako kandidáta na Oscara za nejlepší zahraniční film. Akademici vybírali z deseti děl přihlášených producenty, s větším počtem bodů skončily ještě tituly Na střeše a Zlatý podraz.

Film Nabarvené ptáče byl ve světové premiéře uveden na filmovém festivalu v Benátkách, kde získal  ocenění od studentské poroty nazvané Film pro UNICEF. Poté se promítal na festivalu v Torontu, jenž se považuje za vstup na americký trh, a má za sebou první víkend v českých kinech.

Snímky v jiném než anglickém jazyce přihlašují na Oscara každoročně desítky zemí, užší výběr postupujících se zveřejňuje v prosinci a nominace v lednu.

 Finále 92. ročníku cen americké Akademie filmového umění a věd́ se uskuteční 9. února 2020 v Los Angeles.

Své reprezentanty zveřejnily i jiné země. Například Slovensko posílá do oscarové bitvy snímek Marka Škopa Budiž světlo, za který dostal představitel hlavní role Milan Ondrík na karlovarském festivalu hereckou cenu.

Španělsko vyšle do bojů o Oscara za zahraniční film dílo Pedra Almodóvara Bolest a sláva. Režisér už sošky má za titul Vše o mé matce a scénář díla Mluv s ní. Německo posílá film Narušitel systému, Belgie Naše matky, Nizozemsko Instinkt a Jižní Korea canneského vítěze jménem Parazit.

Dosud se podařilo cenu za cizojazyčný film získat dvěma československým a jednomu českému filmu. V roce 1965 to byl Obchod na korze Jána Kádára a Elmara Klose, roku 1967 zvítězily Ostře sledované vlaky Jiřího Menzela a v roce 1996 Kolja Jana Svěráka. Šest dalších filmů získalo nominace.