Dětští tvůrci brazilského filmu Animovaná charta za mír (Carta Animada Pela Paz)

Dětští tvůrci brazilského filmu Animovaná charta za mír (Carta Animada Pela Paz) | foto: Anifest © Alberto Jacob Filho

O čem točí děti? Třeba o střelbě, kterou přežily

Jednu pověru už animovaný film zlomil: že je pouze pro děti. Mezinárodní soutěžní přehlídka AniFest, jejíž sedmý ročník se koná ode dneška do 13. května v Třeboni, vyvrací i další mýtus: že děti od animace chtějí jen pohádku.

Vedle "dospěláckých", tedy profesionálních celovečerních a krátkých snímků, totiž v Třeboni soutěží též animované filmy natočené dětmi do patnácti let. Posuzuje je samostatná porota – a rozhodně ji nečeká jen idylka s kreslenými zvířátky.

"Děti používají nejrůznější animační techniky a stejně pestrá je volba jejich témat: od jednoduchých hříček přes vztahy v rodině až po sociální otázky. Včetně násilí," upozorňuje ředitel festivalu Petr Slavík.

Jako příklad uvádí Animovanou chartu za mír, kterou natočili žáci ze základní školy v Rio de Janeiru na paměť svých dvanácti zabitých vrstevníků. Hlavními tvůrci se stali dva členové komunity, kteří přežili přestřelku gangů v chudinské čtvrti.

Ale zbraně nejsou jen zahraniční "hračkou" malých animátorů. České děti natočily třeba Přestřelku ve vlaku: příběh ze severoamerické prérie, jemuž vládnou tři muži s puškami, uhánějící vagony a spousta výstřelů.

Jiný domácí film Tři nešťastné příhody vypráví, kterak dostihový kůň, velká ryba a hnědovlasý šermíř k neštěstí přišli. A svéráznou verzi českého hororu o víkendu na venkově přináší Dům hrůzy.

Zdejší školáci nezapřou ani světovou inspiraci hity Hledá se Nemo, Piráti z Karibiku či Madagaskar. Do rybí říše zvou Perný den v akváriu a Berounská Atlantida, Lumíci z Karybiku poslali žraloka na čarodějnici a Lemur aneb zbytečná cesta ze zajetí líčí pouť ze zoo do pralesa.

O tom, že děti animují napříč žánry, svědčí i příspěvek z Argentiny nazvaný Vesmírná mise. Takhle jej malí autoři popsali: "NASA zaregistrovala UFO. Okamžitě se začaly šířit fámy, že mimozemšťani plánují zničení Země. Proto vysílá Federální tajná služba svého nejlepšího agenta, který se má dostat na loď a zneškodnit posádku. Dokáže to?"