Z filmu Vinnetou

Z filmu Vinnetou | foto: archiv

Na letní obrazovky přicválá Vinnetou

  • 33
Dva měsíce dovolené mají pouze učitelé a obrazovka. Letnímu vysílání všech tří stanic tradičně vévodí reprízy – s vědomím, že v plném počtu se diváci i reklamy vrátí až v září.

Nova nazvala své prázdninové schéma Léto na plné otáčky, byť novinek obsahuje málo a vesměs zahraničních. Dvě z nich se však mohou opřít o široké zázemí fanoušků.

Pondělky patří nové, už deváté řadě krimiseriálu s populárním psím hrdinou Návrat komisaře Rexe, v níž se pánem policejního vlčáka stal italský vyšetřovatel, a také premiérové čtvrté sérii akčního cyklu 24 hodin, v níž agent FBI Jack Bauer zachrání uneseného ministra obrany, jeho dceru a zemi před katastrofou; opět za jediný den rozdělený po hodinách na čtyřiadvacet dílů.

Další seriály na Nově pokračují: v úterý Kriminálka Miami, ve středu Beze stopy a Odložené případy, ve čtvrtek Kriminálka New York. Podvečery všedních dnů obsadí reprízy dvou řad Dr. House, dopolední časy zase dokumentární cyklus Kronika divočiny a v sobotu Vteřiny před katastrofou.

Ordinace v růžové zahradě a Ulice se navrátí až s koncem léta, zastoupí je reprízy Redakce, Policajtů z předměstí či Malého pitavalu z velkého města. Kromě obou českých seriálů nebude Nova přes léto vysílat ani pořady Víkend, Na vlastní oči, 112, Eso, Koření, Rady ptáka Loskutáka, Občanské judo, Střepiny a Mr. GS.

Taktovku přeberou filmy – pondělky s krimi a válečným žánrem, úterky s pohádkami od českých po Shreka, čtvrtky katastrofických příběhů a bondovek. Pátky v červenci nabídnou českou klasiku jako Na samotě u lesa a v srpnu americké snímky.

Soboty Nova vyčlenila pro dobrodružství, neděle pro romantiku a obojí pro komedie, takže na víkendy chystá třeba filmy Spider-Man, Leon, Mr. & Mrs. Smith, Jen blázni spěchají či Stepfordské paničky. A vrátí se také série indiánek s Vinnetouem.

Česká televize: samé Česko
Kavčí hory zvolily heslo České léto v České televizi, jež dává najevo, že se soustředí na domácí tvorbu – avšak také hlavně z archivů. Pondělky obsadí reprízy seriálu Zdivočelá země, na něž koncem léta navážou nové díly, a premiérové cestopisy Na cestě po Česku.

Úterky povýší do hlavního času doposud podvečerní pojízdnou variantu milionářské soutěže Taxík, zopakují úspěšné díly talk show Karla Šípa Všechnopárty a přidají dokumenty od reprízy cyklu Manželské etudy k novinkám věnovaným roku 1968.

Středy vrátí na obrazovku rodinný seriál Josef a Ly následovaný Návraty z Pošty pro tebe, čtvrtky v cyklu Příběhy slavných připomenou nedožitá jubilea Olgy Havlové, Dany Medřické či Vladimíra Menšíka.

V pátečním času zůstává reprízová Nemocnice na kraji města, ale i 13. komnata či talk show Jana Krause Uvolněte se, prosím budou jen opakovat už odvysílané díly.

Soboty jsou zadány českým detektivkám a neděle českým dramatům. A aby "českosti" v ČT nebylo málo, návrat pořadu O poklad Anežky České doplní nová dokumentární série Štíty Království českého.

Prima křísí Angeliku
Prima, která nyní žije fotbalem a pro novou sezonu připravuje seznamku osamělých maminek Změňte svůj život! či hru o peníze Chvíle pravdy, pojala léto vyloženě oddechově.

Vrací seriál Myšlenky zločince a slibuje premiérové díly cyklu Terminátor: Příběh Sáry Connorové, navazujícího na filmy s Terminátorem. Odpoledne budou patřit seriálu Přátelé a nově sitcomu Will & Grace, vynoří se znovu Chůva k pohledání.

Kromě filmů Pearl Harbor, Král Artuš, Křižovatka smrti nebo Hulk se objeví snímky s Arnoldem Schwarzeneggerem Predátor či Pravdivé lži a srpnové tituly s Melem Gibsonem Statečné srdce, Smrtonosná zbraň či Spiknutí. Romantiku zařídí pátky s Angelikou i úterky s příběhy Rosamunde Pilcherové.

Z vlastních seriálů si premiéru i přes prázdniny uchovají jen Velmi křehké vztahy; Ošklivka Katka se opakuje o víkendech. I Milionář se v létě odmlčí – na rozdíl od soutěžních her Ber nebo neber, 5 proti 5 a Hádej, kdo jsem! Top Star Magazín si vystačí se sestřihy a Párty s kuchařem s reprízami.