Autorka knižní předlohy Petra Procházková (vpravo), režisérka Michaela...

Autorka knižní předlohy Petra Procházková (vpravo), režisérka Michaela Pavlásková (vlevo) a producentka filmu Moje slunce Mad Kateřina Černá na tiskové konfernci k filmovému festivalu Finále Plzeň. (13. 9. 2021) | foto: Petr Eret, MF DNES

Nejen Zátopek. I snímek Moje slunce Mad zkusí cestu za Oscarem

  • 1
Na základě cen, který sbírá příběh Michaely Pavlátové Moje slunce Mad na světových festivalech, budou jeho tuzemský producent Negativ a zahraniční distributor Totem Films usilovat o nominaci na Oscara v sekci animovaný film. Do kin jde Moje slunce Mad 21. října.

Příběh mladé Češky, která se vdá za milovaného spolužáka Nazira do exotického Kábulu, získal nejnověji hlavní cenu na největším filmovém festivalu v Latinské Americe v mexické Guadalajaře a Pavlátová za něj obdržela už v červnu cenu poroty v hlavní soutěži v Annecy.

Mezi šest celovečerních animovaných filmů, u kterých se očekává, že jejich tvůrci budou usilovat o oscarovou nominaci, zařadil Moje slunce Mad i přední server o animaci Cartoon Brew. Snímek Pavlátové se zde ocitl ve společnosti favoritů, děl Where Is Anne Frank od izraelského režiséra Ari Folmana či Flee dánského režiséra Jonase Pohera Rasmussena.

Autorka knižní předlohy Petra Procházková (vpravo), režisérka Michaela Pavlásková (vlevo) a producentka filmu Moje slunce Mad Kateřina Černá na tiskové konfernci k filmovému festivalu Finále Plzeň. (13. 9. 2021)

Producenti Kateřina Černá a Petr Oukropec, jejichž společnost uspěla v roce 2012 v boji o Evropské filmové ceny s Aloisem Nebelem, vynaloží na povinnou předoscarovou distribuci ve Státech finanční prostředky získané z nedávného ocenění v Mexiku. 

Zahraniční kampaň k filmu založí tvůrci na propagaci české animace ve světě, dotknou se i současného dění v Afghánistánu. O nominaci v rámci kategorie nejlepší mezinárodní film, kterou za Česko získal od tuzemské filmové akademie Zátopek, se  Moje slunce Mad neucházelo.

Česko-francouzsko-slovenský snímek byl pro zdejší trh nadabován. Hlasy propůjčili Hynek Čermák, Miroslav Krobot, Jana Plodková, Ivan Trojan, Eliška Balzerová, Václav Neužil či Alois Švehlík. Zuzana Stivínová hlavní roli namluvila také v mezinárodní verzi, kde střídá češtinu, angličtinu a darí. 

Snímek vznikl na motivy knihy Petry Procházkové Frišta, jejíž dotisk právě vychází. Pavlátová už má nominaci na Oscara za svůj studentský film v roce 1991. Od roku 2015 vede katedru animace na FAMU, jejíž úspěchy v poslední době zahrnují i studentského Oscara za loutkovou Dceru.