Režisér Tomáš Mašín

Režisér Tomáš Mašín | foto:  David Neff, MAFRA

Tomáš Mašín natočí Mašíny. Na film Bratři dostal patnáct milionů korun

  • 75
Režisér Tomáš Mašín dostal na film o bratrech Mašínech, z jejichž rodu také pochází, patnáct milionů korun od Státního fondu kinematografie. Shodou okolností se o podporu hlásil ještě jeden projekt na stejné téma, rada fondu však ten vybrala Mašínův, jehož scénář napsal Marek Epstein.

Útěk skupiny bratří Mašínů přes železnou oponu do Západního Německa v říjnu 1953 je událost, která dodnes budí v české společnosti polemiky. Jedni je považují za hrdiny protikomunistického odboje, druzí za vrahy. Pradědeček režiséra, který film plánuje už řadu let, byl prastrýcem odbojářů, Tomáš Mašín však tvrdí, že ve snímku Bratři nebude nikomu stranit.

Druhou nejvyšší podporu, deset milionů korun, dali radní chystanému snímku Terezy Nvotové SvětlonoC, jehož děj se odehrává  v zapadlé vesnici  slovenských hor. 

Film Beaty Parkanové s názvem Slovo, rodinné drama situované do období let 1968–69, podpořil fond částkou 8,5 milionu korun. Osm milionů korun dostal Petr Slavík na příběh současného exekutora Tancuj, Matyldo.

Na vznik díla Miroslava Bambuška Lidi krve putuje 7,5 milionu. Komorní drama Tomáše Weinreba a Petra Kazdy Nikdo mě nemá rád získá pět milionů, na příběh útěku z domova Už tě nemám rád získal Zdeněk Jiráský pět milionů a tři miliony obdržel thriller Emila Křížka Hrana zlomu.

Celkem v aktuálním kole výzvy na výrobu celovečerního hraného filmu uspělo osm projektů, mezi které rada Státního fondu kinematografie rozdělila 64 milionů korun.