Černošští piloti z Tuskegee u letounu Curtiss P-40 Warhawk během 2. světové války

Černošští piloti z Tuskegee u letounu Curtiss P-40 Warhawk během 2. světové války | foto: Profimedia.cz

Lucas chystá válečné drama o letcích. Myslí i na Prahu

  • 8
Režisér George Lucas připravuje film o životních osudech amerických černošských letců za druhé světové války. Natáčení snímku nazvaného Red Tails by mohlo zasáhnout i Česko.

Natáčení podle agentury AP začne koncem letošního roku nebo počátkem roku 2009 a produkce kromě Prahy hledá vhodná místa také v Itálii.

George Lucas"Je to příběh neuvěřitelného dobrodružství a obrovské statečnosti," řekl Lucas. "Myslím, že promluví do duše každému, kdo se někdy snažil uspět v něčem, co jiní označovali za nemožné."

Černošští letci prosluli za druhé světové války při eskortování tisíců amerických bombardérů.

Prvními americkými černošskými vojenskými piloty byli letci z alabamského Tuskegee. Prvního kurzu na tamním vojenském letišti asi 64 kilometrů východně od Montgomery se v červenci 1941 účastnilo třináct kadetů.

V příštích čtyřech letech byli letci vysláni na více než 15 tisíc bojových misí po celé Evropě a severní Africe.

Název Lucasova snímku je odvozen od barvy ocasu bitevních letadel, která upozorňovala posádky amerických bombardérů na stroje tuskegeeských letců, jež je doprovázely.

Jednadevadesátiletý podplukovník Eldridge Williams si přeje, aby film také zachytil diskriminaci, kterou podle něj museli on a jeho kolegové ve vlastní zemi zakusit, když bylo s německými válečnými zajatci nakládáno lépe než s černými Američany.


Témata: George Lucas