Utržený ze řetězu

Utržený ze řetězu - Snímek z filmu Utržený ze řetězu (2005) | foto: Hollywood Classic Entertainment

Luca Bessona políbil drak

  • 1
Není každému souzeno šťastné dětství, ale Danny, hrdina nového filmu Utržený ze řetězu, který přichází do českých kin 1. září, neměl žádné. Byl vychováván jako pes a stal se psem. Bojovným psem. A chtějí po něm, aby kousal.

Danny (Jet Li) je asijský chlapec, kterého vyložený zloduch Bart sebere matce, zavře jej do klece a po dobu jeho dospívání jej vystaví sérii ponižování a mučení, které z něj mají vychovat nebezpečného a ovladatelného zabijáka.

Podaří se. Jednoho dne se však setká se Samem (Morgan Freeman), slepcem, který se živí jako ladič pian. Sam a jeho nevlastní dcera Victoria (Kerry Condonová) Dannnymu ukážou, co je to lidskost - něco, co nepoznal a poznat neměl.

"Danny je trochu jako postava z komiksu, která se nemůže rozhodnout, co dělat a na jednom rameni jí radí ďábel a na druhém anděl. Bart Dannyho vtahuje do té nejtemnější a nejnásilnější části světa, kde jde jen o osobní zájmy a moc. Sam a Victoria mu ukazují konstruktivnější, kladné aspekty života," tvrdí režisér Louis Leterrier.

Není divu, že se Danny ve světě, kde denním chlebem není rána pěstí zalíbí, jenže přesně to nehodlají jeho dosavadní živitelé dopustit. Aby se vymanil z podmínek, ve kterých žije, bude muset přervat řetězy, které ho spoutávají a chránit ty, kteří se mu stali rodinou. A bude tvrdý boj.

"Hlavní výsada filmu je ta neobvyklá směs citů a akce. Téma se zabývá dvěma naprosto odlišnými světy: na jedné straně kruté násilí a na druhé čistá nevinnost. Chtěl jsem prozkoumat tyto dva různé světy a postavit je vedle sebe," dodává Leterrier.

Na scénáři se podílel věhlasný Luc Besson, který s hercem Jetem Li již spolupracoval na filmu Polibek draka. O hudbu se postarala slavná britská skupina Massive Attack.

UTRŽENÝ ZE ŘETĚZU (Danny The Dog / Unleashed)
akční drama, 103 minut (Hollywood Classic Entertainment)
režie: Louis Leterrier - scénář: Luc Besson, Robert Mark Kamen
kamera: Pierre Morel - hudba: Massive Attack
hrají: Jet Li, Bob Hoskins, Morgan Freeman, Kerry Condonová
oficiální web:
www.dannythedog-lefilm.com