Karel Roden ve filmu Křižáček

Karel Roden ve filmu Křižáček | foto: CinemArt

TELEVIZIONÁŘ: Ze zarytého Křižáčka se dá utéct do časů první bondovky

  • 11
Opticky to sice vypadá, že jedna půlka republiky bude příští týden ve Varech a druhá půlka na Stounech, ale bez ohledu na lákadla karlovarského filmového festivalu i návrat legendární skupiny Rolling Stones zůstane pořád ještě dost lidí doma u televize.

Koneckonců právě prostřednictvím obrazovky si mohou večer nanečisto vyzkoušet, oč asi přicházejí. Na ČT1 se totiž vysílá Křižáček, loňský vítěz karlovarské soutěže, kterému ani Křišťálový glóbus nenahnal následně do kin víc než čtrnáct set diváků. 

Kdyby nic jiného, poskytuje zádumčivě až zarytě artový Křižáček dokonalý materiál pro zkoušku divákovy trpělivosti. A kdo ji vzdá po dvaceti minutách, má zrovna nejvyšší čas přepnout na ČT art, kde začíná premiérový dokument Pavla Jandourka Rolling Stones – Hearts for Prague. Mapuje vztah členů kapely k Česku, kam se vracejí po osmadvaceti letech od svého prvního zdejšího koncertu, a hledá spojnice mezi naší historií a dějinami britské skupiny od roku 1962, kdy vznikla. Další tipy z televizního programu

Mimochodem v témže roce se dokončil odstřel Stalinova pomníku na Letné, do kin šla první bondovka, Nobelovu cenu za literaturu získal John Steinbeck a narodil se Karel Roden, hlavní hrdina Křižáčka.

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary