Ivan Fíla a Tomáš Töpfer | foto: archiv Ivana Fíly

Film o Kriegelovi se začíná točit bez scenáristy, který hrozí žalobou

  • 1
Ačkoli soud ve sporu scenáristy Ivana Fíly a producenta Miloslava Šmídmajera ještě nerozhodl, film o Františku Kriegelovi Muž, který stál v cestě, z jehož režijního postu producent autora odvolal pro vzájemné neshody, se začíná točit v Kyjevě.

Novým režisérem se stal Petr Nikolaev, titulní postavu ztvární Tomáš Töpfer, kterého si vybral ještě autor scénáře Fíla. Ve dvoudenním natáčení s místními herci představuje ukrajinská metropole Moskvu, hlavní část výroby příběhu ze srpna 1968 by se měla uskutečnit v létě.

Producent odmítl informace iDNES.cz potvrdit. „Nezlobte se, ale nebudu se k tomu vyjadřovat. Mně jde o to dělat filmy, pomáhat jim na svět, a ne získávat mediální pozornost. Pokud nebudeme na filmu pracovat, nenatočí se nikdy. A médiím vše oznámíme, až bude čas,“ uvedl Šmídmajer.

Fíla se nadále hodlá bránit. „Na opakovanou žádost producenta byl náš soud odročen dokonce dvakrát, podle soudce už naposled. O to víc je s podivem, že producent roztáčí film, z kterého mě jako režiséra odstranil. Právoplatný rozsudek může mít dalekosáhlé následky,“ varuje Fíla.

Zopakoval, že „v případě realizace filmu podle mého scénáře, ale beze mne jako režiséra“ podá jeho právní zástupce návrh na předběžné opatření, aby zabránil vzniku a distribuci filmu. „Navrhovali jsme protistraně smírčí dohodu, producent na ni nepřistoupil,“ tvrdí Fíla.

Příběh muže, který se v srpnu 1968 i pod hrozbou likvidace vzepřel okupantské moci a jako jediný nepodepsal moskevský dokument, přenesl autor scénáře do úspěšné knihy, plánovala se rovněž adaptace v pražském Divadle Na Vinohradech.