Nově zvolený ředitel České televize Jan Souček (vlevo), poražený kandidát Pavel Hřídel (uprostřed) a poražený současný ředitel ČT Petr Dvořák (vpravo). (7. června 2023) | foto: Ladislav Křivan, MAFRA

KOMENTÁŘ: Hrozí přímá volba ředitelů ČT? Jako silvestrovská zábava

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Ve skutečnosti není vůbec o co stát. Má sice šéfovskou kancelář i plat, jenže do velení mu kdekdo mluví, věčně se někomu zodpovídá, musí se zdvořile usmívat, trpělivě vysvětlovat – a přitom nikdy netuší, jestli bude ve funkci ještě zítra. Řeč je o řediteli České televize.

Že si mnozí lidé obrazovku veřejné služby vykládají jako pospolitě veřejný, tudíž i svůj vlastní majetek, o němž by měli spolurozhodovat, už dávno nepřekvapuje. Národ ví, co by ČT měla vysílat – přece všechno – a kolik by za ni měl platit – přece nic.

Přesto udivuje, kolik vášní vzbudí pouhá volba jejího ředitele. Tedy manažera, zopakujme si, který chodí na kobereček k Radě ČT, jež ho vybrala, i k poslancům, kteří zase vybrali dotyčné radní, člověka svázaného zněním zákona o ČT i zákony nepsanými. Třeba paradoxem, že sledovaností se sice nemá vůbec zabývat, ale zároveň nezaškodí ji zvyšovat.

Dopisová metoda odkazuje k jiným časům, spiklenecké teorie bují v éře internetu, ale obojí je chráněno jednak právem na názor jedince, jednak realitou.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se