Sam Sheppard

Sam Sheppard - Sam Sheppard ve filmu Nechoď klepat na dveře (2005) | foto: Hollywood Classic Entertainment

Kolik že to mám dětí?

Režisér Wim Wenders a scenárista a herec Sam Shepard se takřka po dvaceti letech pokoušejí navázat na mimořádný úspěch filmu Paříž, Texas. Wenders si za něj před lety odvezl Zlatou palmu z Cannes.

Sam Shepard hraje ve filmu zestárlou filmovou hvězdu, která se rozhodne udělat si pořádek ve svém soukromém životě. Zničehonic zdrhne uprostřed natáčení westernu, který mu má vrátit někdejší slávu. 

Vypraví se za svou dávnou láskou, aby zjistil, že má dvě dospělé děti, o jejichž existenci neměl tušení. Navíc se dvěma různými ženami.

"Kdysi jsem Sama na kolenou prosil, aby si v Paříž, Texas zahrál hlavní roli, jenže on nechtěl. Tentokrát už Sam rovnou přišel, že si myslí, že by si ji mohl zahrát," vzpomíná s úsměvem Wenders.

"Napadlo mě,že bych mohl hrát Howarda, jakmile jsme začali film chystat," dodává Shepard. "A čím více času jsem na přípravách strávil, tím víc jsem ho chtěl hrát. Když jsme s Wimem spolupracovali poprvé, necítil jsem se na to po herecké stránce, a byl jsem přesvědčen, že na tu roli bude lepší Harry Dean Stanton. Ale tady jsem si to chtěl zkusit."

Zdánlivě obyčejná historka postupně graduje do velkých emocí. K působivosti filmu podstatnou měrou přispívá i Wendersova režie, vyšperkovaná mnoha scénami ironizujícími westernová klišé a atmosférou vyprahlého amerického středozápadu. 

"V příběhu je obsaženo mnoho důležitých věcí," říká Shepard o scénáři, na němž s Wendersem pracoval dlouhá léta, "Především je to ale příběh o odcizení. Je to příběh zvláštního amerického smutku a osamělosti. Pořádně se tu v Americe neznáme, ani pořádně nevíme, co jsme zač, prostě nevíme. Tahle tvář Ameriky mě děsí, a taky to zvláštní nekonečné hledání vlastní identity."

"Na Howardovi a Earlovi pozorujeme vztah otec - syn, který se nikdy nemohl uskutečnit. V Howardovi a Doreen vidíme bývalé milence, kteří se znovu setkávají, ale zjišťují, že jejich vášeň už dávno vyprchala. No a Sky a Earl jsou prostě sourozenci, kteří se najdou, když už je každému téměř třicet let a kteří celý život prožili jako jedináčci. Všechny tyto emoce se propojí a každou z postav na několik dní zcela pohltí," dodává Wenders.

"Nechoď klepat na dveře je film o lásce a rodinných vztazích. Je také hodně o promeškaných šancích a lítosti, která s tím souvisí. Tragikomedie o uvědomění si ceny lásky, které však přichází příliš pozdě." Čili typický Wenders.

NECHOĎ KLEPAT NA DVEŘE (Don't Come Knocking)
tragikomedie, 122 minut (H.C.E./35mm)
režie: Wim Wenders - scénář: Sam Shepard
kamera: Franz Lustig - hudba: T Bone Burnett
hrají: Sam Shepard, Jessica Langeová, Tim Roth, Sarah Polleyová
oficiální web: www.dontcomeknocking.com
hodnocení iMDB.com: 71% (ke 14. září 2005)