Rachel Zeglerová ve filmu West Side Story (2021) | foto: Profimedia.cz

Čtyřem novinkám kin vévodí předělávka muzikálu West Side Story

S pandemickými limity a s blížícími se svátky ubrala kina na počtu premiér. Tentokrát nasazují pouze čtyři novinky, a to včetně Spielbergovy předělávky klasického muzikálu West Side Story.

Režisér Steven Spielberg musel svou verzi West Side Story už jednou posunout, původně měla mít premiéru o loňských Vánocích a ani roční odklad ji nezbavil koronavirových omezení. Kultovní milence ze dvou znepřátelených gangů, kteří poprvé dobyli světová kina před šedesáti lety, nyní hrají Ansel Elgort a Rachel Zeglerová.

K minulosti odkazuje i japonský animovaný snímek Můj soused Totoro, režisér Hajao Mijazaki jej totiž natočil už v roce 1988, ale u nás zatím vyšel jen na DVD. Ikonický příběh studia Ghibli vypráví o dvou sestrách, které mají nemocnou maminku, s tatínkem přesídlí na venkov a objeví v nedalekém lese roztomilého lesního ducha jménem Totoro.

Polský snímek Sněžit už nikdy nebude sleduje putování záhadného muže původem od Černobylu, kde v dětství při havárii ztratil rodiče a nyní jako masér v milionářské čtvrti uplatňuje své výjimečné schopnosti. V režii ceněné Małgorzaty Szumowské ho hraje Alec Utgoff, známý mimo jiné ze seriálu Stranger Things.

Domácí produkci zastupuje dokument Muž zbavený tíže, v němž se Josef Císařovský vydává po stopách výtvarníka Kamila Lhotáka do jeho osobitého světa plného klukovské romantiky, starých aut a létajících strojů. Nechybí ani pohled do soukromí, který zprostředkuje malířův syn.