Herečka Aňa Geislerová na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech...

Herečka Aňa Geislerová na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech (30. června 2019). | foto: Dan MaternaMAFRA

Neboj, bude to krásný. Geislerová usedne s postiženým dítětem do Karavanu

  • 0
Málokdy se najde tak osobní příběh jako Karavan, za který autoři scénáře – Zuzana Kirchnerová, Tomáš Bojar a Kristina Májová – vyhráli v soutěži Filmové nadace 180 tisíc korun. Režisérka chystaného snímku Kirchnerová, která s bakalářským filmem Bába vyhrála sekci Cinéfondation na festivalu v Cannes, totiž vyšla z vlastní zkušenosti matky postiženého dítěte.

„Syn se narodil s Downovým syndromem a postupně se přidal i autismus,“ prozradila režisérka. „Film však není osobní v rovině konkrétního příběhu, osobní je touha po úniku, po vzpouře proti údělu matky, a tma vzpoury se promítá i do žánrové volby. Road movie pro mě nejlépe vystihuje matčinu až agresivní touhu žít,“ vysvětluje režisérka pozadí celovečerního debutu, jehož premiéra se odehraje znovu v Cannes.

„Neboj, bude to krásný. Moře, sluníčko, kamarádky,“ plánuje si hrdinka, jejíž směs mateřské lásky a naprostého psychického vyčerpání během netradičního dobrodružství při nuceném putování karavanem po Itálii má ztvárnit Aňa Geislerová.

„Osud matky a jejího syna je vyprávěn lehce, přitom s obrovskou hloubkou a dávkou upřímnosti, která umí být něžná i velmi tvrdá,“ míní herečka. „Jejich cesta není jen výlet, ale i zásadní životní událost. Ztratit někoho totiž někdy znamená i znovu ho najít. Krásná, těžká role, krásný příběh,“ shrnuje Geislerová.

Kirchnerová se v poslední době podílela na dokumentárních seriálech České televize Čtyři v tom a Pět statečných. Její Karavan se bude točit kompletně v italských lokacích v létě příštího roku v koprodukci Česka, Slovenska a Itálie.