Mechanická láska

Mechanická láska - snímek z filmu | foto: Člověk v tísni

Jeden svět = zajímavá svědectví „jiných“ filmů

Jiné filmy. Tak se říká dokumentům z kolekce festivalu věnovaného lidským právům Jeden svět. Letošní ročník projede devětadvacet míst Česka; z jeho nabídky vybíráme pár tipů.

Dopis Anně
Ruská novinářka Anna Politkovská, autorka knihy Putinovo Rusko, přežila pokus o otravu na palubě letadla i zajetí v Čečensku. Nakonec byla 7. října 2006 zavražděna. "Byla to vražda svobody," říká šachový velmistr Gari Kasparov.

Mechanická láska
Můžeme milovat roboty a oni nás? Film sleduje vědce, který vytváří dálkově ovládanou kopii sama sebe a chystá se ji předvést dceři a manželce, či jeho kolegu, autora umělého tuleního mláděte, jež si pamatuje hlas majitelů i své jméno.

Plavba po Jang-c’-ťiang
Obří přehrada Tři soutěsky přivádí do země davy turistů, kteří touží po luxusní plavbě proti proudu řeky. Film však pozoruje i místní zaměstnance trajektu a jejich prostřednictvím obraz skutečného života v současné Číně.

Vězeňský lovesong
Každé září se ve španělských věznicích konají pěvecké soutěže, vítězové místních kol postupují do finále na Festival písně. Mezi zpěváky film objevuje pašeračku drog, zlodějku i muže odsouzeného za pokus o vraždu.

Džihádem za lásku
Džihádem za láskuMuslim z Íránu uprchl do Kanady: doma mu hrozil trest, protože je gay. Stejně jako další homosexuálové a lesby z Pákistánu či Egypta vyznávající islám se nevzdává své víry, ale před kamerou si všichni raději zastírají část tváře.

Kauza Litviněnko
Muž otrávený v Londýně radioaktivním poloniem ožívá v dokumentu režiséra, který s ním vedl důvěrné rozhovory o státní korupci, soudech pracujících na objednávku či likvidaci odpůrců režimu. Tvůrce přidává další důkazy a svědectví.

Kongo: hluboké ticho
Kongo: hluboké tichoDůsledkem vleklé občanské války v Kongu jsou statisíce dívek a žen hromadně a brutálně znásilňovaných. Snímek obsahuje autentické výpovědi obětí i pachatelů. Filmu dodává naléhavost fakt, že také režisérka zažila znásilnění.

Průkopnice z Chorolque
Ve vysokohorské poušti bolivijských And, více než pět tisíc metrů nad mořem, má emancipace prazvláštní tradici: ženy, třeba i matka s dcerou, tu pracují v cínových dolech. Kromě ženské síly si kamera všímá přírodních scenérií.