Jan Kraus: Končím

Pořad O.K. Občan Kraus po dvou odvysílaných dílech skončil. Nikoli na zásah "shora", nýbrž z rozhodnutí samého autora a moderátora Jana Krause. Proč? "Řekl jsem, že v sobotu v osm večer to dělat nebudu. Byla to chyba."
Jak jste si tedy svůj pořad představoval?

Už dva roky mám stejnou ambici: dělat noční talk show pro všední den, řekněme v deset večer, po filmu, prostě jako všude ve světě. Znám to z kabelovky, je to běžná konvence: jeden kecal, dva tři hosté, občas to něčím proloží. Ale to nejde v sobotu v hlavním večerním čase, kdy se lidi třesou na zábavu, já mám na mysli noční pořad pro všední den a pro lidi, co čtou noviny.

Proč jste tedy na sobotní časy přistoupil?

To byl nápad ještě loňského vedení, zkoušeli tak pozvednout vkus. Já je varoval, že je to styl kamikadze, že převýchovu národů zkoušel už Stalin, a jak to dopadlo, víme. Ale abych se nechoval jako zbabělec, zkusil jsem to; odejít po prvním díle se mi nezdálo šťastné, po druhém jsem si sedl a napsal vedení ČT, že končím. Jinak by mě v tom klidně dál nechali mlátit.

Je pravda, že od září to zkusíte znovu, podle své představy?

Pravda je, že příští týden se kvůli tomu sejdu s ředitelem programu. Jenže: co bych vymýšlel jiného? Už jsem jim sdělil, že jsem pro, aby se zachovaly dekorace a omezily dotáčky, aby se celý pořad odehrával ve studiu, úplně obyčejně, no prostě jako v zahraničních nočních talk show. A pak: kdo ví, co bude v září?

Od září se zpravidla mění vysílací schéma.

Hlavně v září už tohle prozatímní vedení v ČT možná nebude.

Nechcete se tedy pojistit a stát se ředitelem ČT sám?

Nechci. Po posledních třech letech je ta instituce nemocná.

Jan Kraus

Předseda Rady ČT Miroslav Mareš (vpravo) oznámil, že radní budou o řediteli televize jednat neveřejně. "Televize je ale veřejná," reagoval mluvčí iniciativy ČT - Věc veřejná herec Jan Kraus (19. prosince 2000).

Na pražském Václavském náměstí zástupci krizového štábu České televize od 12 hodin vysvětlovali občanům, proč se bouří proti jmenování nového ředitele Jiřího Hodače. Lidé podepisovali petici za odstoupení Rady ČT (21. prosince 2000).

Členové iniciativy Česká televize - věc veřejná Břetislav Rychlík (vlevo) a Jan Kraus na tiskové konferenci. (15. ledna 2001)