Půjčovna filmových DVD

Půjčovna filmových DVD | foto: Profimedia.cz

Internet a DVD v tisku ničí klasické videopůjčovny

  • 106
Neustále se zvyšující počet lidí s přístupem k vysokorychlostnímu internetu a prodej levných DVD jako příloh denního tisku a časopisů ohrožují existenci klasických kamenných videopůjčoven.

Jen na jihu Moravy provozovatelé zaznamenávají meziroční ztráty v tržbách v řádu desítek procent, někteří z nich s podnikáním skončili úplně.

"Stahují se nad námi mraky. Tržby za minulý rok spadly na třetinu, provoz obchodu dotuji z důchodu," řekl majitel brněnské videopůjčovny Vipos Vlastimil Stoklásek.

Důvodem je podle něj snadný přístup k nelegálním kopiím filmů přes internet, kde se objeví často ještě před oficiální premiérou snímku v kinech.

Češi jsou pirátský národ, tvrdí Borek Ožvolda z Hodonína, který před půl rokem kvůli finančním ztrátám s půjčováním DVD filmů po dvou letech skončil.

"Jít dolů s cenami za půjčování nešlo, ty limitují velmi drahá autorská práva. Jedna filmová novinka stojí půjčovnu kolem 1400 korun. Už po dvacáté výpůjčce přitom byla řada disků tak poškrábaná, že nešly vůbec přehrát," řekl Ožvolda, který nyní prodává telefony a výpočetní techniku.

Nové zaměstnání si hledá i František Janošek z Letovic na Blanensku. "Tržby klesly meziročně minimálně o 40 procent. Zjistil jsem, že celou rodinu z půjčovny neuživím, a tak ji přenechám manželce a najdu si jinou práci," řekl.

V menších městech a na venkově podle něj nemá takový dopad stahování filmů z internetu, jako spíš jejich prodej v přílohách tisku.

"Stahuje se hlavně ve velkých univerzitních městech, jako je Praha nebo Brno, kde mají studenti takřka neomezený přístup k rychlému internetu zdarma. Tady v Letovicích nám pomyslný hřebíček do rakve zasadil prodej filmů v trafikách," dodal Janošek.

Nižší tržby zaznamenal v minulých letech také provozovatel největší sítě videopůjčoven v Brně a okolí - firma Videoboss. Společnost provozuje v Brně sedm půjčoven, na každé nabízí k půjčení kolem 3 000 titulů.

"Oproti situaci před pěti lety to samozřejmě kleslo. Nedokážu ale odhadnout o kolik, žádné výraznější ztráty zatím nepociťujeme. Lidé si chodí půjčovat stále, zájem je jak o novinky, tak i starší filmy," řekl jeden ze zaměstnanců Tomáš Běhounek.

Nižší tržby souvisejí také s malým zájmem o půjčování klasických VHS kazet. Všechny půjčovny je stahují z nabídky a rozprodávají za ceny do 50 korun. "Z původního počtu jich zůstala necelá třetina. Z celkové nabídky tvoří VHS kazety asi pět procent," řekl Janošek.

Filmové novinky už asi rok vycházejí pouze na DVD a klasické videokazety tak ve většině půjčoven jen zabírají místo. Ty, o které je zájem, půjčujeme za 25 korun na týden, zbytek rozprodáváme po 15 korunách, dodal Běhounek.

,