Hrdina Titaniku se vrací jako básník Rimbaud

-
Za jiných okolností by dvě distribuční kopie, na nichž od zítřka uvádí Cinemart do kin britsko-francouzský snímek Úplné zatmění, nejspíš úplně stačily. Vždyť příběh z éry prokletých básníků, věnovaný vypjatému vztahu Arthura Rimbauda a Paula Verlaina, osloví spíše menšinové publikum. Jenže buřiče Rimbauda si tu zahrál Leonardo DiCaprio, jenž o dva roky později dobyl svět (a zejména ženská srdce) z paluby oscarového Titaniku. A je tedy možné, že hercovy fanynky vezmou i jeho starší film útokem - pokud unesou, že idol jejich snů se tu nemiluje s půvabnou milionářkou, nýbrž, jak říká hrdina, "se starým ošklivým opilcem". Sám DiCaprio ovšem považuje roli Rimbauda za jednu z nejdůležitějších ve své kariéře a "jednu z nejlepších pro mladého herce".
Režisérka Angieszka Hollandová i scenárista Christopher Hampton, jenž vycházel z vlastních divadelních textů, předvádějí homosexuální, ve své době skandální vztah obou básníků zcela bez zábran, podobně jako tematicky příbuzný životopisný film Wilde. Nicméně podle Hollandové je Úplné zatmění především příběhem o lásce: "Verlaine, ač ženat, miluje Rimbauda - vidí ho jako naprosto výjimečného. Rimbaud miluje Verlaina - na chvíli se totiž domnívá, že našel společníka, který by s ním mohl sdílet jeho hledání absolutna." Navíc režisérka věří, že děj situovaný do sedmdesátých let devatenáctého století působí velmi současně, neboť prý líčí posedlost po romantice a touhu vyzkoušet vše - bez jakýchkoli hranic či omezení. "Básníci tehdejší doby nebyli obyčejnými služebníky literatury jako dnes. Oni znovuobjevovali svou existenci krůček po krůčku, pomocí vlastní tvořivosti," vysvětluje Hollandová.
Podobně chápe svého šokujícího hrdinu Leonardo DiCaprio, ačkoli přiznává, že osobně, "v civilu", je docela jiného založení. "Rimbaud chtěl změnit svět ze dne na den. Byl velmi kurážný, neobával se následků svých činů. Já sám v životě naopak o následcích hodně přemýšlím," svěřil se herec a dodal: "Při natáčení Úplného zatmění jsem se naučil nemít obavy z toho, co si druzí myslí o mém chování a činech. Nebylo to sice úplně jednoduché, ale změnilo mě to," shrnul DiCaprio dobu "před Titanikem".
Verlainův představitel David Thewlis, známý například z Leighova ceněného filmu Nahý, nehýří vůči své postavě zrovna sympatiemi. "Verlaine je krutý a posedlý," říká, "nicméně postupem času jsem se naučil, že není nezbytné milovat postavu, kterou hraji. A navíc: i tak s Verlainem soucítím. Je to alkoholik a slaboch, se sklonem k násilnostem. Ale to pravé drama spočívá v rozdílu mezi tím, jaký život vede, a touhou, jaký život by si přitom ve skutečnosti přál vést," uvažuje Thewlis.
Mezinárodní filmový projekt z roku 1995, který je v tuzemsku uváděn za podpory rovněž nadnárodního fondu Eurimages, sleduje osudy obou básníků na základě více méně známých faktů - od prvního setkání přes propuknutí jejich vášnivého vztahu, vroubeného sklenkami absintu a dýmkami s hašišem, až po hádky, rozchody, návraty a nové rozepře. Dvouleté martyrium nerovného partnerství vrcholí, když Rimbaud vyhrožuje odchodem, Verlaine jej postřelí a putuje do vězení; zbytek Rimbaudova života ve filmu vypráví jeho sestra opuštěnému Verlainovi. Autor scénáře však vidí v životopisné látce především způsob, jak z hlavní zápletky odvinou nadčasové otázky. "Jaké? Především: co to znamená, být spisovatelem? Jaké z toho plynou požitky a jaká odpovědnost, má-li spisovatel vůbec nějakou? A může změnit svět?" ptá se spolu se svými hrdiny Christopher Hampton.