Z plakátu filmu Helmut Newton: Nestoudná krása

Z plakátu filmu Helmut Newton: Nestoudná krása | foto: Artcam

Nestoudná krása erotiky, jak ji zachytil provokatér Helmut Newton

  • 31
Byl Helmut Newton sexista, nebo feminista? Geniální, nebo zvrácený umělec? Jeho portrét mířící do kin nedává jednoznačnou odpověď; jisté je, že podle měřítek současné korektnosti by nejspíš musel do klatby, kdežto ve své době kraloval.

Ženy pro něj byly pouze sexuálním objektem, zazní mimo jiné ve filmu Helmut Newton: Nestoudná krása. Ale padne tu rovněž námitka – Jenže to vždycky byly ženy silné.

„Ano, byl trochu perverzní, ale to já jsem taky,“ žertuje jedna z jeho modelek. A celou podstatu kontroverzí kolem Newtona shrne herečka Charlotte Ramplingová slovy „svět potřebuje provokaci“. Což slovutný fotograf módních ikon dvacátého století dobře věděl a erotickou vyzývavost také výtečně prodával.

Jeho osud obsáhl veškeré kotrmelce bouřlivých dějin. Letos uplyne sto let od chvíle, kdy se ještě jako Helmut Neustäedter narodil do židovské rodiny v Berlíně. Traduje se, že maminka jej rozmazlovala a vychovávala spíše jako holčičku, tatínek jej naopak vedl ke sportům a bratr jej zasvětil do zakázaného světa časopisů s nahými modelkami.

Fotografovat začal už za středoškolských studií, jenže kvůli svému původu musel v roce 1934, po vydání norimberských zákonů, gymnázium opustit. Americká škola, kam přešel, mu dala základy angličtiny. Pak se učil u fotografky, která skončila v koncentračním táboře; jemu se však v osmnácti letech povedlo vycestovat.

Singapur, Austrálie, Londýn, Paříž, New York. Časopisy Vogue, Elle, Marie Claire, Playboy. Portréty hvězdných hereček, výstavy, publikace; to byly milníky jeho slávy. Přesto tvrdil: „Fotografie některých lidí jsou uměním. Moje ne.“

O dráze muže, jenž zemřel v roce 2004 při autonehodě, kromě archivních zpovědí Newtona samého vypovídají Isabella Rossellini, Hanna Schygulla, Grace Jonesová, Marianne Faithfullová, Claudia Schifferová. A jak se píše v recenzi časopisu Variety, vznikl dokument „poutavý a překvapivě hravý“.