Gwyneth se vrací smutnější

Hvězda Zamilovaného Shakespeara a nového filmového dramatu Sylvia přiznává, že po deseti letech na výsluní show-businessu na čas ztratila radost z hraní. Teď se však Gwyneth Paltrowová vrací a je smutnější a moudřejší - po smrti otce, po účinkování v londýnském divadle a po své zatím nejnáročnější roli slavné básnířky Sylvie Plathové.

"Deset let jsem natáčela jeden film za druhým. Ani nevím, kolik jich bylo: myslím, že skoro třicet," říká jednatřicetiletá herečka.

"Pak, když mi bylo dvacet devět, jsem si vzala rok volna a ztratila jsem radost z natáčení. Nějak jsem zapomněla, proč jsem to dělala," dodala.

"Myslím, že mě celou tu dobu vyváděla z míry i sláva a celý poprask kolem toho," tvrdí bývalá přítelkyně Brada Pitta a Bena Afflecka, kterou nyní pronásledují bulvární deníky kvůli známosti s hvězdou rockové skupiny Coldplay Chrisem Martinem.

Po smrti otce objevila smutek
Až role Plathové, která spáchala v roce 1963 sebevraždu a po smrti získala literární proslulost, připomněla Paltrowové "proč jsem se především stala herečkou". "Myslím, že mě ta úloha opravdu změnila. Bylo to obtížné, ale také jsem hodně získala. Začala jsem si říkat, že už opravdu nechci ztrácet čas průměrnými věcmi."

Rodiče, filmový producent Bruce Paltrow a herečka Blythe Dannerová, vychovávali Gwyneth podle jejích slov tak, aby byla přesvědčena, že může dokázat cokoli. Dannerová hraje ve filmu matku Plathové.

Gwyneth tvrdí, že až po smrti svého otce Bruce Paltrowa, který zemřel před rokem na rakovinu, se v ní objevil smutek, s nímž mohla Plathovou hrát.

"Myslím, že když někdo trpí do té míry, jako já během natáčení a když hraje někoho, kdo také trpí, dojde ke značnému prolnutí. Dokázala jsem se proto do ní hodně vcítit a chápat, kde se nacházela," řekla o Plathové.

A otcova smrt změnila Paltrowové i plány na další kariéru. "Řekla jsem si, že od nynějška chci dělat věci, které stojí za to, abych jim věnovala svůj čas. Protože všichni umřeme... je důležité něco ze svého života vytěžit a přičinit se, aby za něco stál."

Gwyneth Paltrowová předává Oscara za adaptovaný scénář filmu Čistá duše Akivu Goldsmanovi.

Gwyneth Paltrowová a její matka Blythe Dannerová.

,