Film Pramen života sklízí mezinárodní úspěchy

Film Pramen života scenáristy Vladimíra Körnera a režiséra a producenta Milana Cieslara byl nominován na Českého lva za nejlepší scénář. Loni byl tento snímek uveden na prestižních festivalech v Berlíně, Montrealu, Qubecku a Jeruzalémě. V Los Angeles měl premiéru v říjnu, v listopadu byl uveden na Floridě a poté na Židovském filmovém festivalu v Palm Beach. Nabídky k uvedení v zahraničí neustávají ani letos.

Snímek vznikl v koprodukci České televize a společnosti Happy Celluloid. Scénář se baladicky a komorně dotýká nacistické akce Lebensborn, usilující o vyšlechtění čisté nordické rasy. Hlavní roli Grétky ztvárnila Slovenka Monika Hilmerová a postavu chlapce Lea polský herec Michal Sieczkowski. V dalších rolích se představují Vilma Cibulková, Johana Tesařová, Božidara Turzonovová, Karel Dobrý, Bronislav Poloczek, Alois Švehlík a Josef Somr.

Úspěchy filmu  Pramen života

Zlatý střevíček
Mezinárodního filmového festivalu pro děti a mládež ve Zlíně

Zlatý dudek
Dětský filmovém a televizním festivalu Oty Hofmana

Zvláštní ocenění odborné poroty
Finále Plzeň

Cena poroty kategorie filmů pro děti a mládež "Special Mention"
na festivalu východoevropských filmů Cottbusu

film se dále promítal na festivalech v Berlíně, Karlových Varech, Montrealu, Quebecku, Jeruzalémě, Las Angeles, Palm Beach

Film Pramen života měl mezinárodní premiéru na loňském MFF v Berlíně. Na plzeňské přehlídce domácí hrané tvorby Finále získal v dubnu zvláštní cenu. Začátkem června si z festivalu ve Zlíně odvezl hned tři uznání - hlavní cenu v kategorii filmů pro mládež, cenu dětské poroty a ocenění asociace filmových klubů. Se zájmem se setkal na karlovarském festivalu. V distribuci se Pramen života objevil před rokem. 

"Na přelomu února a března bude Pramen života uveden v kalifornském San Jose v rámci mezinárodního festivalu Cinequest. V dubnu bude soutěžit v Lyonu a poté ho představíme na Bermudách," řekl Cieslar ČTK. O tento snímek podle něj projevily zájem americké distribuční firmy, film zakoupila i finská televize.