Z plakátu filmu Afrikou na pionýru | foto: Bontonfilm

Jeli Afrikou na pionýru, přežili malárii a teď místo do kin jdou na video

  • 4
Celovečerní road movie Afrikou na pionýru zosobňuje mezi plánovanými novinkami týdne výjimku. Jako jediná totiž datum premiéry 26. března dodržela i navzdory zavřeným kinům, jenom zvolila jinou distribuční cestu: VOD čili video na vyžádání.

Cesta napříč africkým kontinentem na legendárních a hodně starých motorkách značky Jawa Pionýr připomene sérii obdobných výprav žlutých trabantů - a není to náhoda. Právě jedné z expedic Dana Přibáně se totiž zúčastnil i vedoucí výpravy motorek do Afriky, režisér Marek Slobodník.

Samostatné dobrodružství motorkářů zrodilo cestovatelský dokument pěti jezdců, kteří strávili jízdou pět měsíců, urazili přes 15 tisíc kilometrů pouští, pralesem i savanou a dorazili až na nejjižnější místo afrického kontinentu. 

Spotřebovali 2500 litrů benzínu, natočili 360 hodin záběrů a dva dostali malárii.

„Afrika nám dala úplně jiný pohled na život. Zažili jsme na cestě takovou volnost, jakou si v dnešním uspěchaném světě dokáže představit jen málokdo. Uvědomili jsme si, že právě svoboda je to největší bohatství, které máme,“ shrnul Slobodník putování plné adrenalinu.

V etiopském vězení se potkali s utečenci mířícími do Evropy, odvážili se do největšího městského slumu Kibera v Keni a Slobodníkův pobyt v mosambické nemocnici zachytil na kameru jeden z jeho druhů, hospitalizovaný rovněž s malárií. Nyní dobrodruzi míří k divákům prostřednictvím online videopůjčoven.

Podle Slobodníka vzešel podnět k uvedení na síti přímo od fanoušků. „Lidé jsou teď online, ptali se, jestli film dáme na internet, když jsou kina zavřená. Tak jsme o tom začali vážně přemýšlet. Je to hodně pocitové rozhodnutí, ale k našemu filmu to prostě patří. V Africe nás nezastavila malárie, tak jsme si řekli, že premiéru nezastaví ani koronavirus,“ dodává s nadhledem.