Herečka Daniela Kolářová obdržela na Febiofestu čestnou trofej Kristián. (15....

Herečka Daniela Kolářová obdržela na Febiofestu čestnou trofej Kristián. (15. března 2018) | foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Hvězda s krabicemi. Fenič vybral deset okamžiků čtvrtstoletí Febiofestu

  • 1
Před pětadvaceti lety, 13. prosince 1993, se konal první ročník Febiofestu. Z původně komorní pražské akce se postupně stal velký putovní svátek filmových fanoušků. Zakladatel Fero Fenič vybral pro iDNES.cz deset „nej“ z historie festivalu.

1. Největší výhra

To, že se mi po dvaceti ročnících, na vrcholu mé únavy, podařilo najít pro festival nové majitele, kteří ho rozvíjejí dál.

2. Největší zklamání 

Za dvacet let, co jsem festival sám vedl, se mi nepodařilo získat žádnou sponzorskou smlouvu nebo grant na delší dobu než daný jeden jediný ročník - proto se každý ročník muselo začínat od nuly a hrát vabank. 

3. Nejmilejší host

Claudia Cardinale, opravdová světová herecká superstar bez hvězdných manýr, mluvící několika světovými jazyky, spontánní a srdečná.

4. Nejvěrnější divák

Nejpřekvapivější pro mě byla dvojice  dam důchodového věku, spravujících statek někde v jižních Čechách, které každý rok pobývaly několik dní na festivalu v Praze, než jim začaly jarní zemědělské práce. Letos jsem je však už  neviděl.

5. Nejlepší film

Těch byly desítky, protože každý ročník měl několik svých velkých hitů.

6. Nejznámější skandál

Italský sex symbol šedesátých let, stárnoucí herečku Lauru Betti, která vlastnila práva k filmům P.P. Passoliniho a umožnila nám jako prvnímu festivalu na světě uvést jeho kompletní tvorbu, po příjezdu do hotelu rozčílil jeden zřízenec tak, že další promítání podmiňovala jen možnosti své telefonické stížnosti přímo prezidentovi Havlovi. Jako klasickou Italku se ji pak podařilo utišit až šperkem a opulentní večeří.

7. Nejhorší nervozita

Přílet režiséra Romana Polanského, když kvůli zpoždění letecké linky z Paříže stihl závěrečný večer a převzetí ceny Kristián až na poslední chvíli. Uvedená letecká linka zasáhla i letos, když nakonec na zahájení nepřijela Catherine Denevue, ale stihla to na závěr.

8. Nejsilnější dojetí 

Sedmý ročník festivalu se vydal za diváky i do nezvyklých prostředí. Poprvé to bylo hlavní nádraží, kde se uváděly filmy ze světa nádraží a vlaků. To bylo právě před rekonstrukci, proto jsme si museli sami uklidit, vymalovat a vytopit čekárnu, kde se promítalo. Hned ji zaplnili bezdomovci, a tak jsme jim k promítání navařili a rozlévali i teplou polévku.

9. Nejveselejší historka za zákulisí

Nezkušená asistentka produkce vyřešila žádost Claudie Cardinale na odvoz do hotelu velmi promptně a posadila ji do prvního auta, které měla po ruce, do dodávky s filmovými krabicemi. Světová star bez mrknutí oka zasedla mezi krabice a odjela do svého pětihvězdičkového apartmá.

10. Nejsmutnější okamžik

Smrt filmového kritika a producenta Pavla Melounka, který se mnou položil základy festivalu, několik let ho programově vedl a i poté patřil k jeho velkým fandům.