DO KINA: Přesile komedií se postaví severští bohové a Jiří Trnka

  • 1
Z osmi novinek týdne se rovnou pět titulů hlásí k žánru komedie, včetně vánoční romance. Proti nim stojí dánská fantasy a dva dokumenty. Jeden z nich odhaluje osudy českého krále animace Jiřího Trnky.

Francouzskou komedii Výjimeční přivedl na svět tandem, který okouzlil snímkem Nedotknutelní. Tehdy bohatému invalidovi vrátil chuť do života mladík z vězení, nyní hrdinové pomáhají autistům.

Z Francie pochází rovněž krimikomedie Bezstarostná dívka, již natočila Rebecca Zlotowski. Vypráví o dívce, která se svůdnou sestřenicí zažije vzrušující léto na Riviéře.

Do třetice Francie a dívka, nicméně komedii Bílá jako padlý sníh vládne Isabelle Huppertová. Hraje nevlastní matku hrdinky, která před její vražednou žárlivostí prchá na venkov, kde okouzlí sedm mužů.

I dokument Jiří Trnka: Nalezený přítel režíroval Francouz. V dětství ho okouzlil v pařížském kině pohádkový Bajaja, nyní pátrá po Trnkových stopách v Praze, kde jej provází Tereza Brdečková.

Americká romantická komedie Last Christmas má dvě posily. Jednak vánoční Londýn coby kulisu, jednak Emmu Thompsonovou, která napsala scénář a zahrála si matku potrhlé hlavní hrdinky.

Zábavu slibuje též italský film S chutí Toskánska. Michelinský šéfkuchař objeví nadaného studenta s Aspergerovým syndromem a rozhodne se, že mu pomůže vyhrát kulinářskou soutěž.

Záplavě komedií se vymyká dánský dobrodružný příběh Valhalla: Říše bohů. Vychází ze severských bájí a líčí, jak Odin, Thor či Loki za pomocí vikingských dětí bojují s vlkem i s obry.

Po víkendu přibude k nabídce ještě italský dokument Ermitáž – síla umění, který mapuje 250 let historie v prostorách slavného muzea i v ulicích Petrohradu. Ukázky a komentář najdete na videu.