DO KINA: Na dva oscarové uchazeče si troufne domácí osudová žena Daria

  • 1
Z osmi novinek týdne zastupuje domácí tvorbu thriller Darja. Milovníci akce si vyberou Gentlemany, oscarovými šancemi se pochlubí Malé ženy i Bídníci a dětem se vrátí jejich oblíbená Tlapková patrola.

Thrillerem Daria debutuje v celovečerním filmu režisér Matěj Pichler. Do role záhadné osudové ženy obsadil Kláru Miklasovou, coby psychiatr její tajemství odhaluje Jaromír Nosek.

Francouzské drama Bídníci, které soutěží o Oscara v mezinárodní kategorii, se odehrává v dnešních kulisách románu Victora Huga. Policejní hlídka na předměstí Paříže obydleném cizinci vede válku s místními výrostky.

Dobrodružná pohádka Cesta za živou vodou dorazila z Norska a volně navazuje na snímek Cesta za králem trollů. Nyní hrdina musí společně s princeznou zachránit její královské rodiče i své vlastní bratry.

Romantický příběh Malé ženy vznikl podle slavné knihy s autobiografickými prvky, líčící život čtyř sester za americké občanské války. Hvězdně obsazená sága má celkem šest oscarových nominací.

Balkánská tragikomedie Delirium tremens, kterou režíroval Goran Markovič, popisuje žádaného herce, jenž nával práce zvládá jen díky alkoholu. Když skončí v léčebně, učí hrát i své spolupacienty.

Akční krimi Gentlemani natočil Guy Ritchie a postavu britského drogového krále, který chce svůj podnik prodat, si zahrál Matthew McConaughey. Kolem něj se vynoří Colin Farrell či Hugh Grant.

Animovaná Tlapková patrola: Vždy ve střehu začíná automobilovým závodem, kde psí záchranáři Marshall, Rubble, Chase, Rocky, Zuma a Skye musí zaskočit za šampiona. Další dvě epizody jim zařídí balon a pavouk. 

Dokument Morava, krásná zem III pokračuje v boření mýtů s folklorními motivy. Po nacionalismu a fašismu, jimž se věnovaly předchozí díly, přichází variace na Maryšu s prvky satanismu. Ukázky a komentář najdete na videu.