Z dokumentu Bílý fenomén

Z dokumentu Bílý fenomén | foto: ČT

RECENZE: Rány, slzy, stříhání dohola. Co se skrývá za ženským tenisem

  • 1
Filmařsky sice nikterak neoslní, zato však má dokument režiséra Víta Olmera Bílý fenomén, jehož premiéru v úterý večer odvysílá ČT2, dvě nesporné výhody.

Jednak vynechává nejslavnější české tenistky v čele s Petrou Kvitovou, kde by se nutně opakoval, jednak právě prostřednictvím méně hvězdných tváří může odvrácenou stranu sportovní slávy pojmenovat výstižněji.

Místy se blíží více hororu než pohádce, zvláště když dojde na příliš ctižádostivé rodiče malých tenisových nadějí. Že se jednou na kurtu „popral Srb s Rumunem“, zní ještě úsměvně, horší je však svědectví „coby osmiletá jsem plakala, když jsem slyšela, jak tam po sobě rodiče řvou“. A co víc, někteří své děti za prohru trestají, ponižují, dokonce prý bijí, jistý nespokojený tatínek ostřihal dceru dohola.

Z dokumentu Bílý fenomén

Podle aktérů dokumentu láká rodiče vidina velkých peněz, které se na turnajích točí, jenže je vydělává pouze stovka nejlepších. Jak tu názorně zazní, rozdíl mezi 99. a 114. místem žebříčku, matematicky zanedbatelný, je ve skutečnosti propastný. Navíc hráčka musí vydělat i na svůj tým, přičemž jen osobní trenér přijde na osmdesát tisíc plus veškeré náklady, letenky, hotely.

Právě okamžiky, kdy se zpovědi tenistek drží věcných, prozaických a konkrétních motivů, patří k nejzajímavějším. Otázky, které jim klade Simona Chytrová, občas lehce zavánějí bulvárem, počínaje romancí Lucie Šafářové s hokejistou Tomášem Plekancem a konče bulimií Daniely Bedáňové líčící, že „jsme herečky, nedáme na sobě nic znát“.

Na druhé straně tak dovede Chytrová povzbudit důvěru svých hrdinek, kdykoli otevřeně popisují dril – „obrečela jsem, když jsem místo hraní s panenkami musela jít běhat“, stesk z osamělého cestování, zdravotní potíže, izolaci od běžného života či posun rolí v rodině nejen u otců trenérů. 

Bílý fenomén

60 %

Režie Vít Olmer

Třeba Sandra Kleinová, dcera herečky Andrey Čunderlíkové, při tréninku vlastních dcer zjišťuje, že to ničí vztahy. A Karolína Muchová zase zmiňuje urážky od fanoušků, kteří za nezdar dovedou hrozit i smrtí.

Jasnou odpověď na zdroj úspěchu českého ženského tenisu ani Bílý fenomén nenajde, jeden z citovaných možných důvodů však alespoň pobaví: „Kluky si totiž rozebere fotbal a hokej.“ A že jsou pak „holky“ na kurtu lepší? „Nám to tak vyhovuje,“ smějí se hráčky.