Český lev - Petr Vachler a Jaroslav Dušek během zkoušek

Český lev - Petr Vachler a Jaroslav Dušek během zkoušek - Lucerna Praha (29. února 2008) | foto: ČTK

Český lev bude letos jiný než obvykle

  • 11
Jiný než obvykle má být letošní ceremoniál předávání filmových cen Český lev. Až na výjimky z řad sponzorů se na pódiu neobjeví dosud obvyklí předávající z řad známých osobností.

Český lev se sice uskuteční na tradičním místě ve Velkém sále pražské Lucerny, ale organizátoři z České filmové a televizní akademie (ČFTA) a moderátor Jaroslav Dušek chtějí vyjít vstříc českému filmu a nominovaným a více se věnovat vítězům.

"Na pódium pozveme všechny nominované ve dvanácti kategoriích a předáme jim plakety," prozradil ředitel ČFTA Petr Vachler.

Cenu za dlouholetý umělecký přínos převezme z rukou ministra kultury Václava Jehličky dvaaosmdesátiletý režisér a scenárista Vojtěch Jasný, tvůrce zhruba sedmi desítek filmů, včetně legendárních titulů Až přijde kocour a Všichni dobří rodáci.

Vojtěch Jasný si letí pro Lva filmový tvůrce trvale žije v USA

Pořadatelům se nepodařilo zajistit přítomnost čerstvé držitelky Oscara Markéty Irglové a nepřijede ani francouzská herečka Marion Cotillardová, nominovaná na Českého lva za ztvárnění šansoniérky Edith Piaf ve stejnojmenném koprodukčním snímku.

"Irglová má zkrátka jiný program, Cotillardovou, která natáčí po boku Johnnyho Deppa v USA film Veřejní nepřátelé, zastoupí francouzští tvůrci nominovaní za hudbu a zvuk" podotkl Vachler.

Sokyně pro Kolářovou a Bittovou kde se vzala Marion Cotillardová

V Lucerně už den před sobotním ceremoniálem panoval živý ruch. Mezi kabely a kamerami pobíhali členové organizačního a televizního štábu, ladily se mikrofony i mikroporty, z reproduktorů se ozývaly pokyny neviditelných techniků a z filmového plátna na nasvíceném pódiu vykukovala zpoza hořícího kruhu ušlechtilá lví hlava.

Jen moderátor Jaroslav Dušek byl klidný; u "lvů" nebude poprvé a v improvizaci je mistr nad jiné povolaný. "Chceme zeslabit ten soutěživý hrot a dát víc prostoru všem nominovaným, kteří se dostanou ke slovu. Už proto ten ceremoniál bude jiný," řekl.

Deset nominací pro film Tajnosti kdo jsou favorité Českých lvů?

Do programu večera zasáhne zpěvák Dan Bárta a také jedenáctiletý mnohostranně nadaný nevidomý klavírista Lombino Roberto, který zazpívá dvě krátké písně a bude preludovat. "Na kreativitě každého z nominátů záleží, zda si rovněž třeba nezapěje či nezatančí," dodal Dušek.

K systému hlasování Vachler prozradil, že nyní probíhá dvoukolově, druhé kolo rovněž tajně za účasti více než stovky členů akademie. "Uzavřeli jsme je pár hodin po vyhlášení Oscarů, ale 95 procent hlasů bylo odevzdáno už předtím," komentoval, nakolik mohl Oscar ovlivnit hlasy pro Cotillardovou.

Osobně by však nebyl zklamán, kdyby Českého lva nezískala, i když za svůj výkon vedle Oscara dostala v USA i Zlatý glóbus, v Británii cenu BAFTA a ve Francii Césara.

"Když jsem hlasoval sám za sebe, měl jsem velké potíže, jak se postavit k tomu, kdo je mému srdci blízký, kdo jak perfektně zahraje danou roli. Na filmu Edith Piaf se mi vedle této herečky líbily i vynikající hudba a zvuk. Nemůžu ale už o tomto snímku říci, že se mi líbil jako Tajnosti Alice Nellis či velmi specifický snímek ...a bude hůř Petra Nikolaeva," řekl Vachler.

Podle něj je obtížné posuzovat herecké výkony Ivy Bittové, Daniely Kolářové a Marion Cotillardové. "Je to nesrovnatelné, byla to kategorie, u které jsem dlouho váhal, jak ty hlasy nakonec rozdělím," dodal Petr Vachler.

,