Černé drama Milovaná stvořily dvě slavné ženy

Praha - Pod americkým filmem Milovaná je sice podepsán uznávaný režisér Jonathan Demme, autor Mlčení jehňátek (Oscar za režii) a Philadelphie (herecký Oscar pro Toma Hankse), ale obecně je snímek spojován hlavně se dvěma ženami - nositelkou Nobelovy ceny za literaturu Toni Morrisonovou a televizní královnou a herečkou Oprah Winfreyovou.
Poté, co populární moderátorka přečetla spisovatelčin stejnojmenný román (u nás vyšel v překladu Hany Žantovské), věděla prý okamžitě: "Jedním z důvodů, proč jsem vůbec přišla na svět, je zfilmování tohoto výjimečného díla." Projekt chystala několik let; dnes Milovaná vejde i do tuzemských kin.
Afroamerická sága se počíná odvíjet v roce 1873. V té době už otroctví bylo zrušeno, ale osamělou ženu Sethe (hraje ji Winfreyová), její dcerku, dávného přítele rodiny (Danny Glover) i záhadnou ztracenou dívku přezdívanou Milovaná neustále pronásledují hrůzné vzpomínky na léta prožitá v okovech. Duchové minulosti otřásají domem, kde se černošská rodina učí znovu žít.
Román, jejž Morrisonová poprvé vydala v roce 1987 (v témže roce byl vyznamenán Pulitzerovou cenou), volně čerpá ze skutečného soudu Margaret Garnerové, která uprchla se svými dětmi z otroctví ze státu Kentucky do Cincinnati ve svobodném Ohiu. Příběh statečné uprchlice se tam v ústním podání předával z generace na generaci - a ve stejném městě, ovšem mnohem později, se narodila i Morrisonová, autorka i zde známých knih Jazz či Velmi modré oči.
Winfreyová připravovala filmovou verzi Milované ve své vlastní produkční společnosti Harpo (obráceně Oprah) trpělivě a důkladně několik let. "Chtěla jsem ve filmu dokázat to, co Toni Morrisonová dokázala v knize - dát lidem poznat, co to skutečně bylo otroctví, proniknout do jejich postav a pochopit, jak hluboce poznamenalo otroctví jejich duše," prohlásila hvězda populární televizní talk show. Scénář, který zadala trojici autorů, přinesla režisérovi koncem roku 1996. "Vzal jsem si tenkrát domů na vánoční prázdniny hromadu scénářů, Milovaná náhodou ležela hned navrchu. Přečetl jsem si ten text a rázem jsem se do něj zamiloval," vypráví Jonathan Demme. Od počátku prý bylo jasné, že hlavní roli Sethe dostane sama Winfreyová - vždyť získala nominaci na Oscara i Zlatý globus hned za svůj herecký debut ve Spielbergově Purpurové barvě. Zcela jednotní byli režisér a herečka rovněž v názoru, že ideálním představitelem mužského hrdiny bude Danny Glover; také on si zahrál v Purpurové barvě, největší popularitu mu však vynesla úsměvná policejní série Smrtonosná zbraň, kde je partnerem Mela Gibsona. Podle Glovera, jenž prý nabídku přijal s nadšením, představuje Milovaná vůbec nejlepší dílo Toni Morrisonové. "A byl jsem nesmírně překvapen tím, jak přesně se scenáristům povedlo vyhmátnout podstatu knihy a převést ji do autentické filmové podoby," dodává oblíbený herec.
Americká kritika vynáší herecké výkony ústřední dvojice do nebes; krom toho upozorňuje, že Winfreyová i Glover ve filmu rovněž sami zpívají - vedle Bessie Jonesové či Afrického dětského sboru