Nejlepším filmem roku 2023 je podle filmových kritiků černá komedie Přišla v...

Nejlepším filmem roku 2023 je podle filmových kritiků černá komedie Přišla v noci od Tomáše Pavlíčka a Jana Vejnara. | foto:  Jan Zátorský, MAFRA

Černá komedie Přišla v noci vyhrála ceny kritiků. Bodoval i Roden

  • 9
Černá komedie Přišla v noci získala tři Ceny české filmové kritiky, a to včetně sošky pro nejlepší film roku 2023. Rodinný animovaný snímek Tonda, Slávka a kouzelné světlo dostal dvě sošky. Oceněno bylo celkem sedm filmů.

Vítězný příběh Přišla v noci si kromě hlavní trofeje připsal cenu za nejlepší režii, o kterou se podělili Tomáš Pavlíček a Jan Vejnar, a také pro nejlepší herečku, jíž se stala Simona Peková v roli ženy, jež znenadání vpadne do života svého syna a jeho partnerky.

Dvakrát byl vyznamenaný loutkový snímek o dětech bojujících s temnotou starého činžáku Tonda, Slávka a kouzelné světlo. Jeho režisér Filip Pošivač je díky výtvarnému řešení držitelem ceny za audiovizuální počin a stal se i objevem roku.

Karel Roden získal po Masarykovi již druhou cenu kritiků pro nejlepšího herce, tentokrát za roli exekutora, jehož matka ve filmu Tancuj, Matyldo bojuje s Alzheimerovou chorobou. Nejlepší scénář napsala podle kritiků Alice Nellis pro kriminální drama Němá tajemství.

Mezi dokumenty vyhrála Světloplachost, stylizovaná reportáž Ivana Ostrochovského a Pavola Pekarčíka o životě dětí, které se během ruské invaze skrývají v charkovském metru.

Krátkým filmem roku se stala Electra, v níž Darja Kaščejeva kombinuje animaci s hranými záběry, v kategorii Mimo kino zvítězila minisérie #annaismissing, kterou o riziku na síti vytvořili Pavel Soukup a Lucie Kryzová.

Udílení cen, jež organizuje Sdružení české filmové kritiky, odvysílal program ČT art. Na rozdíl od Českých lvů, jejichž ceremoniál přijde na řadu v březnu, se hlasování jednotlivých novinářů zveřejňuje na webu sdružení.