Berlinale je zatím bez překvapení

- Jako by v roce padesátého jubilea berlínského festivalu nebylo dost kvalitních filmů pro hlavní soutěž. Ještě že jsou tu alespoň osvědčená režisérská jména, na která lze vsadit coby na tutovku. Po "hollywoodských" Angličanech Anthony Minghellovi a Danny Boylovi je to nepochybně nejslavnější čínský režisér všech dob Zhang Yimou, který tu včera večer představil snímek Cesta domů.

Podobně jako jeho předchozí, na loňských Benátkách zvítězivší film Nikdo nesmí chybět nás zavede do venkovské školy v zapadlém koutě Číny. I tentokrát nastoluje strhující příběh oddanosti profesi, navíc se silným romantickým akcentem. Jde nepochybně o dalšího kandidáta padesátých berlínských Medvědů, což se o většině dosavadních soutěžních příspěvků říci nedá. Kdyby o festivalové pocty usiloval i Kenneth Branagh s dalším shakespearovským přepisem Marné lásky snaha, nepochybně by uspěl. Klasickou komedii ustrojil do muzikálových šatů, předsunul ji do časů druhé světové války a protkal vším možným - falešnými týdeníky počínaje a plovoucími akvabelami konče. Hudební čísla Irvinga Berlina, George Gershwina a Cole Portera propojená se zpěváckým i tanečním uměním herců vytváří neobyčejný umělecký zážitek. Hned po včerejším nesoutěžním zhlédnutí začala pracovat na koupi českých práv distribuční společnost Sunfilm. "Bylo pro mě skutečně příjemným překvapením, že text hry se vůči téhle hudbě nevzpěčoval - ba naopak. Ale vždyť některá hudební čísla představují už stejnou klasiku jako Shakespeare," vysvětlil svou koncepci Kenneth Branagh. Ve druhé polovině Berlinale se výrazněji než v minulosti prezentuje i naše kinematografie. Prakticky po deseti letech máme zastoupení - dokonce hned dvojnásobné - v nesoutěžní sekci Panorama. Dnes večer zde bude uvedena Kachyňova Hanele, hned zítra je na programu nejnovější snímek Milana Cieslara Pramen života. Programový koordinátor východoevropských kinematografií na Berlinale Hans Joachim Schlegel přiznal, že vedle kvality obou děl určitou roli sehrály letos zvlášť akcentované židovské motivy. Dnes se na berlínském festivalu prezentuje i česká bilanční přehlídka Finále Plzeň, a to možná v překvapivém spojení s festivalem východoevropských kinematografií v německé Chotěbuzi. "Tyto přehlídky mají k sobě blíže, než se na pohled zdá - na jaře v Plzni vždy vyberu několik nových českých filmů pro náš podzimní festival," vysvětlil šéf chotěbuzského festivalu Roland Rust.

Celkem se o Zlatého medvěda a další ceny uchází 21 filmů včetně děl tak renomovaných tvůrců, jako jsou Miloš Forman, Norman Jewison, Oliver Stone, Wim Wenders, Volker Schlöndorff, slavný čínský režisér Čang I-mou či další významná postava jihoasijské kinematografie Stanley Kwan. Ředitel festivalu Moritz de Hadeln však ponechal prostor také režisérům, kteří se prosazují teprve v poslední době: mezi ně patří například Francouzi Letitia Massonová a Francois Ozon či Ital Lucio Gaudino.
"Jak staří, tak noví autoři používají vesměs klasických vyprávěcích postupů, nicméně někteří opouštějí tradiční chronologii dějů a nebojí se využít estetických inovací a moderních technologií ve prospěch alternativních forem," charakterizuje soutěžní sestavu umělecký šéf festivalu.

Současný Palác Berlinale ve Stella Musical Theater na Potsdamském náměstí v Berlíně