Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Česká kina odehrají pětici filmů z Berlinale, vítězné snímky se do výběru nedostaly

  12:05
Distribuční společnost Aerofilms uvede letos v létě a na podzim do českých kin pětici filmů, které se objevily v programu letošního filmového festivalu Berlinale. Z berlínského mezinárodního festivalu, který se uskutečnil od 15. do 24. února, nabídne Aerofilms snímky z hlavní soutěže i různých sekcí. Není mezi nimi žádný vítězný film, ale například u thrilleru švédského režiséra Gustava Möllera s názvem Sons kritika ocenila výkon Sidse Babett Knudsenové.
Kristen Stewartová (v bílém) a Rose Glassová (v zeleném) na 74. ročníku...

Kristen Stewartová (v bílém) a Rose Glassová (v zeleném) na 74. ročníku Berlinale. | foto: Profimedia.cz

Mezi snímky, které budou v českých kinech z Berlinale, je i český dokument Ještě nejsem, kým chci být, který vypráví o fotografce Libuši Jarcovjákové. Dalšími filmy budou snímek britské režisérky Rose Glass Love Lies Bleeding, tragikomedie Treasure režisérky Julie von Heinzové a animovaný film Fox and Hare Save the Forest ze sekce pro nejmenší diváky. Informovala o tom Beata Mrazíková.

Dílo Ještě nejsem, kým chci být režisérky Kláry Tasovské se ucházelo o Cenu publika za nejlepší dokument. Publikum Berlinale jako vítěze vybralo palestinský snímek s norskou koprodukcí No Other Land. Tasovská se svým snímkem zaujala kritiky, když na serveru Cineuropa o něm psali jako o „naprostém filmovém zázraku, který překračuje hranice samotného filmového média“. Film měl rovněž nominaci na cenu Teddy Award pro filmy s queer tematikou v kategorii dokument. Ani v té neuspěl.

V thrilleru Sons vyzdvihla kritika výkon Knudsenové, která ztvárnila vězeňskou dozorkyni řešící problémy s agresivním vězněm. „Dánská hvězda ukazuje divákům svou nečekanou hereckou polohou, hnanou vztekem a lítostí,“ uvedl filmový magazín Variety.

Berlinale vyhrál film o návratu francouzské koloniální kořisti do Beninu

Novinkou uvedenou v sekci Berlinale Special Gala je snímek britské režisérky Rose Glass Love Lies Bleeding. V krvavém příběhu o cestě za pomstou se v hlavních rolích představili Kristen Stewartová, Katy O’Brienová a Ed Harris. Kritici magazínu Little White Lies o tomto filmu prohlásili, že „rozbuší srdce a nabízí průnik až do opojného nitra posedlosti a touhy“.

Dalším snímkem ze sekce Berlinale Special Gala mířícím do Česka je tragikomedie Treasure režisérky Julie von Heinzové. Odehrává se na počátku 90. let minulého století a otec a dcera se v ní vydávají na cestu za svými polskými kořeny těsně po pádu železné opony.

V české distribuci se také představí animovaný film Fox and Hare Save the Forest ze sekce Generation Kplus určené pro nejmenší diváky. Filmové dobrodružství sledující obyvatele lesa na cestě za záchranou milovaného domova vznikl na základě úspěšného seriálu Lišák a Zajda.

Berlinale narušil protiizraelský skandál

Jako o poškozeném Berlinale píší německá média v hodnocení skončeného filmového festivalu. Věhlasný filmový svátek totiž zastínil skandál, kdy se na oficiálním instagramovém účtu festivalové sekce Panorama objevily protiizraelské slogany. Během galavečerů v pátek a v sobotu se navíc řada umělců postavila za Palestinu, nijak ale nekritizovala zvěrstva radikálního palestinského hnutí Hamás. Vedle hořké pachuti bude mít závěr festivalu i trestněprávní dohru.

Balkánský kýč. Banální a klišovité. Na Berlinale měl premiéru Kosmonaut z Čech

„Pro kulturu byl takový závěr Berlinale ostudný,“ napsal magazín Der Spiegel, který počítá s tím, že diskutovat se bude o dění na festivalu i v nadcházejících dnech.

Největší šok vyvolala trojice protiizraelských příspěvků s antisemitským podtextem na instagramovém účtu sekce Berlinale. Za nejostudnější německá média označují anglický slogan Free Palestine – From the River to the See, což je požadavek svobodné Palestiny od řeky Jordán až po pobřeží Středozemního moře. Toto heslo nepočítá s existencí Izraele. Nyní smazané příspěvky dále označovaly izraelské vojenské akce na palestinském území za genocidu a vyzývaly Německo, aby přestalo financovat izraelský státní teror.

„Tyto příspěvky nejsou dílem festivalu a nevyjadřují postoj Berlinale. Okamžitě jsme je smazali a zahájili jsme vyšetřování toho, jak se incident stal. Podáme trestní oznámení proti neznámým pachatelům,“ uvedlo v prohlášení vedení Berlinale. Festival hovoří o tom, že za akcí stojí hackeři.

Kritika se snesla také na sobotní předávání festivalových cen. Americký filmař Ben Russell, jehož dokument Direct Action se stal nejlepším filmem sekce Encounters a získal čestné uznání v soutěži dokumentárních snímků, využil vystoupení na jevišti k obvinění Izraele z genocidy v palestinském Pásmu Gazy.

Vůči Izraeli se ostře vymezil také štáb palestinského snímku s norskou koprodukcí No Other Land, který obdržel cenu za nejlepší dokumentární film Berlinale a který jako nejlepší dokument vybralo také publikum. Filmaři uvedli, že je pro ně těžké slavit, když Izrael v Gaze vraždí desítky tisíc lidí.

„V publiku potlesk. Kritika zvěrstev Hamásu? Žádná,“ uvedl Der Spiegel. Podobně komentoval závěr Berlinale mediální dům RND. „Na pódiu zazněla jasná kritika izraelských akcí na palestinském území, ale bez zmínky o teroristickém útoku islamistického Hamásu ze 7. října 2023,“ uvedla mediální skupina RND.

Festival Berlinale uvede i českou tvorbu, v hlavní soutěži ale zastoupena není

Protiizraelské výroky rozdělily publikum už na pátečním předávání cen Teddy Award pro snímky s queer tematikou. Porota na ceremonii podpořila Palestince a kritizovala izraelskou operaci. Část hostů reagovala bučením, zatímco ostatní tleskali. Odpovědnosti Hamásu se ale nevěnovala, v závěru prohlášení porota jen vyzvala k osvobození Palestiny, k zastavení palby a k propuštění rukojmí. To, že rukojmí z Izraele unesli v říjnu do Pásmy Gazy členové Hamásu a dalších radikálních hnutí, ale nezaznělo.

Berlínský primátor Kai Wegner dění v závěru festivalu označil za nepřijatelnou relativizaci dění na Blízkém východě. „Antisemitismus nemá v Berlíně místo, a to platí i pro kulturní scénu. Očekávám, že nové vedení Berlinale zajistí, aby se podobné incidenty už neopakovaly,“ uvedl primátor. Dodal, že Berlín stojí plně na straně Izraele a že veškerou odpovědnost za utrpení v Izraeli a v Pásmu Gazy nese výhradně Hamás. Toto hnutí, které Evropská unie zařadila na seznam teroristických organizací, loni v říjnu zaútočilo na Izrael. Ten v reakci na teroristický útok podniká v Pásmu Gazy rozsáhlý vojenský zásah.

Berlinale doposud vedli umělecký šéf Carlo Chatrian a výkonná ředitelka Mariette Rissenbeeková, od dubna festival povede Američanka Tricia Tuttleová. Rissenbeeková a Chatrian přitom k dění na Blízkém východě přistupovali od samého počátku festivalu velmi opatrně. Na úvodní tiskové konferenci společně prohlásili, že soucítí se všemi oběťmi konfliktu. Několik desítek spolupracovníků Berlinale přitom vyzývalo vedení, aby se jasně vyjádřilo k humanitární situaci v Gaze.

Autoři: ,

Empatická a otevřená, hodnotí první dámu autorka dokumentu Šorelová

  • Nejčtenější

Zemřel zpěvák a herec Josef Laufer, po čtyřech letech v umělém spánku

21. dubna 2024

Ve věku 84 let zemřel herec, režisér, zpěvák a scenárista Josef Laufer. Informaci potvrdil ředitel...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

24. dubna 2024

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zemřela herečka Hana Brejchová. Proslavil ji film Lásky jedné plavovlásky

22. dubna 2024  7:52,  aktualizováno  9:48

Zemřela herečka Hana Brejchová, bylo jí 77 let. Zazářila ve filmu Miloše Formana Lásky jedné...

Larry je mrtvý. Tvůrci Simpsonových nechali po 35 letech zemřít štamgasta od Vočka

24. dubna 2024  8:35

Zarytí fanoušci seriálu Simpsonovi smutní. Tvůrci totiž nechali zemřít jednu z postav, která byla...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

I did it my way. Troška, Nový i Vyskočil se rozloučili s Josefem Lauferem

25. dubna 2024  11:32,  aktualizováno  11:43

Se zpěvákem a hercem Josefem Lauferem, který zemřel po dlouhé nemoci v sobotu večer ve věku 84 let,...

RECENZE: Rod spojený Trautenberkem představuje Dynastie Prachařů

27. dubna 2024

Premium Ilja Prachař, David Prachař, Jakub Prachař. Tři generace jednoho rodu tvoří podstatu sobotního...

RECENZE: Uvolněný, bezprostřední večírek. Anna K. pokřtila album Údolí včel

26. dubna 2024  19:50

Premium Zpěvačka Anna K. pokřtila v pražském Foru Karlín aktuální album Údolí včel – za titulní skladbu...

VIDEO: Mrknete a vše se promění. Patnáctiletá La Putyka láká na Okamžik

26. dubna 2024  15:38

Cirkusové šapitó Azyl78 už brzy odhalí svou plachtu, aby pozvalo diváky na aktuální novocirkusovou...

Zemřel Mike Pinder z Moody Blues. Jejich megahit zpívaly Bílá i Rottrová

26. dubna 2024  13:06

Ve věku 82 let zemřel Mike Pinder, zpěvák a klávesista britských The Moody Blues. Pinder byl...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...