Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Letecký úder Izraele zabil humanitární pracovníky, rozváželi zásoby

  6:54aktualizováno  14:01
Mezinárodní charitativní společnost World Central Kitchen (WCK) uvedla, že izraelský letecký útok zabil v Pásmu Gazy sedm lidí, kteří pro organizaci pracovali. Mezi mrtvými jsou podle WCK občané Británie, Austrálie, Polska, jeden člověk, který má americké a kanadské občanství, a také jeden Palestinec. Agentura AP s odvoláním na nemocniční záznamy uvedla, že mezi zabitými jsou tři Britové.

Pracovníci jeli ve dvou obrněných autech označených logem organizace a v dalším vozidle, napsala organizace World Central Kitchen v prohlášení. Přestože pohyby konvoje byly koordinovány s izraelskou armádou, byla auta zasažena, když opouštěla sklad v Dajr Balahu, kde pracovníci vyložili více než 100 tun humanitární potravinové pomoci dopravené do Pásma Gazy po moři, sdělila WCK.

Mluvčí izraelské armády Daniel Hagari ve svém vystoupení zveřejněném na síti X uvedl, že incident bude vyšetřen pomocí „mechanismu pro zjišťování a vyhodnocování faktů“, jejž označil za „nezávislý, profesionální a odborný“ orgán. Další podrobnosti neuvedl.

Hagari také sdělil, že hovořil se zakladatelem WCK, šéfkuchařem Josém Andrésem, a vyjádřil mu upřímnou soustrast. Andrés předtím vyzval izraelskou vládu, aby přestala v Gaze omezovat humanitární pomoc, zabíjet civilisty a humanitární pracovníky a zneužívat nedostatek potravin jako zbraň.

„Izraelská vláda musí zastavit toto nevybíravé zabíjení,“ uvedl Andrés na sociálních sítích. „Musí přestat omezovat humanitární pomoc, přestat zabíjet civilisty a humanitární pracovníky a přestat používat potraviny jako zbraň. Už žádné další nevinné oběti,“ dodal.

„Současně vyjadřujeme upřímnou lítost našim spojeneckým zemím, které dělaly a stále dělají tolik, aby pomáhaly potřebným,“ uvedl Hagari.

Agentura AP informovala, že izraelský premiér Benjamin Netanjahu přiznal, že izraelská armáda vůz humanitární organizace zasáhla. Šlo podle něj o neúmyslný tragický incident.

Společnost World Central Kitchen spolu se španělskou nevládní organizací Open Arms organizuje dodávky humanitárních zásob do Pásma Gazy námořním koridorem z Kypru. Kolem 330 tun pomoci ve třech lodích organizace do Pásma Gazy vypravila v sobotu.

Od hledání rukojmí ke sledování. Izrael v Gaze využívá rozpoznávání obličejů

Od začátku současné války v Pásmu Gazy podle výzkumné společnosti Aid Worker Security Database zahynulo kolem 200 humanitárních pracovníků.

World Central Kitchen založil španělsko-americký michelinský šéfkuchař José Andrés se svou ženou Patricií v roce 2010 po velkém zemětřesení na Haiti za účelem poskytování potravinové pomoci přeživším. WCK se postupně rozšířila i do dalších oblastí světa a působí na místech přírodních a válečných katastrof. Vedle Pásma Gazy dodává humanitární pomoc i například na Ukrajinu zasaženou válkou s Ruskem.

Izrael ve válce

Palestinské hnutí Hamás, proti němuž vede Izrael v Pásmu Gazy válku v odvetě za jeho teroristické útoky ze 7. října, v prohlášení uvedlo, že cílem dnešního útoku bylo zastrašit pracovníky mezinárodních humanitárních organizací a odradit je od jejich misí. Izrael, Spojené státy i EU označují Hamás za teroristickou organizaci.

Australský premiér Anthony Albanese potvrdil, že jednou z mrtvých je australská humanitární pracovnice Lalzawmi Frankcomová. Ta podle stanice ABC News pro WCK pracovala pět let, sídlila v Bangkoku, kde měla na starosti řízení činnosti společnosti na asijském kontinentu. Vláda se podle Albaneseho spojila s izraelským velvyslancem a očekává „plnou odpovědnost“, cituje premiéra agentura Reuters.

Soustrast rodině polského dobrovolníka, který byl při úderu zabit, vyjádřilo polské ministerstvo zahraničí, které se v příspěvku na síti X ohradilo proti „nedodržování mezinárodního humanitárního práva a ochrany civilistů, včetně humanitárních pracovníků“.

Útok Hamásu byl ozbrojený odpor, řekla ikona feminismu. Ničíte levici, vyčítají jí

Konflikt v Pásmu Gazy začátkem loňského října podnítily teroristické útoky palestinského hnutí Hamás a přidružených organizací, které v jižním Izraeli připravily o život na 1200 lidí, většinou civilistů, a přiměly Izrael k zahájení ofenzivy v Gaze s cílem Hamás zlikvidovat.

Boje v Pásmu Gazy si podle pravidelného hlášení palestinských úřadů k pondělku vyžádaly životy nejméně 32 845 Palestinců, většinou žen a dětí. Podle Izraele při nich zahynulo také více než 13 000 bojovníků Hamásu, dalších asi 1000 bylo zabito 7. října přímo na území Izraele. Ve válce přišlo o život také celkem 600 izraelských vojáků, z toho 256 během pozemní ofenzivy, kterou Izrael zahájil na konci října.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Při přestřelce s hledaným mužem v USA zemřeli čtyři policisté

30. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  9:08

Životy čtyř policistů si vyžádala přestřelka s hledaným mužem, která se odehrála v pondělí v...

Univerzita začala s podmínečným vylučováním studentů, kteří neukončili protesty

30. dubna 2024  8:35

Kolumbijská univerzita v New York City začala s podmíněným vylučováním studentů, kteří do...

Vedení TOP 09 jedná o ministrovi. Dorazil Tuleja, pozice ve vládě ho zajímá

30. dubna 2024  6:02,  aktualizováno  8:04

Vedení TOP 09 rozhoduje o kandidátovi na post ministra pro vědu, výzkum a inovace. Helenu...

V Kaprunu zemřel šestašedesátiletý Čech. Na sjezdovce se srazil s dalším lyžařem

30. dubna 2024  6:45

Při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun zahynul v pondělí 66letý Čech. Nepřežil čelní...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...