Prokletá Argentina

Prokletá Argentina - Fotografie z filmu Prokletá Argentina | foto: SPI International

Banderas září v politickém thrilleru

Téměř dva roky trvalo, než film Prokletá Argentina doputoval z benátského festivalu k české premiéře. Režisér Christopher Hampton o něm snil 12 let. A nebýt Antonia Banderase, jehož získal pro hlavní roli, politický thriller s prvky mystiky z Argentiny 70. let by možná dosud nevznikl.

"Když přijmete takovou roli, v jistém smyslu reprezentujete společnost, která před třiceti lety trpěla pod terorem šílené, zločinné a nezodpovědné vlády," shrnul nejslavnější španělský herec v Hollywoodu důvody, proč svým jménem zaštítil drama o únosech lidí nepohodlných tehdejšímu režimu – vězněných, mučených, vražděných. Beze stop jich zmizelo na třicet tisíc.

Banderas představuje divadelníka Carlose, jehož manželka, novinářská aktivistka v podání Emmy Thompsonové, se jednoho dne takhle záhadně "ztratí". Muž je rozhodnut ji nalézt za každou cenu, navíc v sobě objeví schopnost "vidět" příští osudy unesených – kromě vlastní ženy.

Brzy za ním chodí celé zástupy lidí, aby ze svých bolestných vizí vyčetl, co se stalo s jejich blízkými, za vlastní manželkou jej však vedou jen útržkovité záblesky. Pro vládu je Carlosův dar nebezpečný, proto je brzy ohrožen i zbytek jeho rodiny, on sám a dospívající dcera. Začíná souboj lásky s krutostí.

Autor a režisér Christopher Hampton, scenárista filmů Nebezpečné známosti či Úplné zatmění, si knižní předlohu jménem Imagining Argentina přečetl kdysi v letadle.

"Ten námět mi uvázl v paměti. Nemohl jsem se ho zbavit, zůstává stále stejně aktuální – jako holokaust. Je velmi důležité na tyhle věci nezapomenout, nezamést je pod koberec," věří Hampton. Ale trvalo léta, než dokázal nalézt finanční zázemí a než producent Michael Peyser pronesl klíčovou větu: "Pokud dokážete získat Banderase, jdu do toho."

Další rok uplynul, než se scénář dostal do hercových rukou. Bylo to prý v pátek a hned v pondělí Banderas volal, že roli bere. "Je to příběh lidsky silný, politicky významný a navíc thriller s napínavým pozadím," prohlásil herec.

S jeho příchodem se projekt dal do pohybu a výsledkem byla španělsko-anglická koprodukce, jež přivedla na scénu britskou hvězdu Thompsonovou. "Je to jedna z nejlepších hereček, se kterými jsem pracoval, má neuvěřitelnou energii," tvrdil Banderas.

Thompsonová věděla, jak drásavý příběh vzniká: "Pro ty, kdo to sami prožili, může být složité film přijmout. Ale zároveň se nemůžete odvrátit od takových událostí, i když lidé už na ně možná nechtějí myslet."

Při natáčení scény, kdy její hrdinka zkouší utéci, spadla na rozsypané sklo a pořezala si ruce. "Pár dnů nato jsem seděla v baru a měla jsem pocit, že mám právo tam být, cítit bolest a prolít svou krev v Argentině," líčila. Diváci jí dali za pravdu.

,