Svěrák a Smoljak píší novou hru o Cimrmanovi

  • 3
Autorská dvojice Zdeněk Svěrák a Ladislav Smoljak se pustila do nové hry, která by v budoucnu měla obohatit repertoár pražského Divadla Járy Cimrmana. Zatím nemá název, oba autoři jí pracovně říkají "čtrnáctá" a mají napsáno asi čtyřicet stránek. V Hospodě Na mýtince, která je nedaleko žižkovského Divadla Járy Cimrmana, se 6. listopadu pořádal křest nového CD s názvem Zapomenuté věci zapomenutého génia, na němž jsou některé semináře, které v cimrmanovských hrách neuslyšíte.
Při této příležitosti Zdeněk Svěrák odpověděl na otázku, zda je ještě stále co objevovat na poli činnosti génia, který byl přirovnán k sopce, jež svými erupcemi zasypala sama sebe.

"To je, jako kdybyste se mne chtěl zeptat, kdy už s tím přestaneme," zasmál se Zdeněk Svěrák. "Dokud to půjde, budeme bádat a psát. A doufám, že včas přestaneme. My totiž máme výhodu korekce v divadelním kolektivu. Teď zrovna jsme si s Láďou říkali, že jen co uděláme první verzi nového textu hry, přečteme ji klukům z divadla. A oni nám dají nekompromisně najevo, jestli to je dobré nebo ne, jestli to budou schopní hrát a jestli je to k smíchu. Tato kontrola, kterou nemá každý, nás ochrání před tím, abychom uvedli na scénu propadák."

V současné době má Zdeněk Svěrák hodně nejrůznějších aktivit. Filmy, scénáře, písničky pro děti, nadace Paraple…. Drží se Cimrman stále na špici jeho zájmu?

"Když nedělám novou hru, nové představení, nepracujeme, nepíšeme, Cimrman je u mě reprodukční záležitost - a je to věc, na kterou se vždycky nejvíce těším. Není představení, které by mne zatěžovalo. Nikdy si neřeknu: Jé, já dneska hraji. Nebo: Panebože, já musím hrát. Vždycky řeknu: Já dneska hraji!!," dodal Zdeněk Svěrák.

Fotografie z představení divadla Járy Cimrmana Akt.