Slovenské divadlo přijíždí opět do Česka

  • 1
Desátý ročník festivalu Slovenské divadlo v Praze představí slovenské divadelní premiéry loňské sezony a slavný muzikál Donaha. Tradičně se zde objeví Slovenské národní divadlo Bratislava, Divadlo Astorka Korzo '90 Bratislava, Slovenské komorné divadlo Martin či Štúdio L+S Bratislava.

"Dramaturgie vychází z tradic vybudovaných za deset let. Držíme se toho, co se osvědčilo. O představeních se domlouváme přímo s řediteli divadel. Ti pro nás vybírají titul, který pokládají za nejlepší," vysvětluje ředitelka festivalu Hana Heřmánková.

Dodává, že publikum v Praze je poměrně konzervativní. "O alternativní scény bývá menší zájem. Diváci chodí na známá herecká i režisérská jména. Zvědavost však podnítí i zajímavý název hry, jako je letos Saramonowiczův Testosteron," podotýká Heřmánková.

Festival začne v neděli uvedením hry Toma Stopparda Konečně svobodný!, v níž se představí Marián Geišberg, Soňa Valentová nebo Maroš Kramár.

Milan Lasica zavítá do Prahy jako hvězda Iluzionistů Bengta Ahlforsa i jako režisér hry Milovníci od Nikoline Werdelinové. Ve hře Edwarda Albeeho Koza alebo Kto je Sylvia? uvidíme  Emílii Vášáryovou a Juraje Kubku, kteří za tuto inscenaci získali prestižní slovenské ocenění DOSKA 2003 za nejlepší herecký výkon. 

Letošní ročník však přinese také několik novinek. Nově se například představí divadlo Aréna Bratislava a  hrát se bude nejen jako dřív pouze v Divadle Bez zábradlí, ale také v Činoherním klubu a v Divadle Karlovy Vary.

Na závěr přehlídky bude 13. února uveden slavný muzikál Donaha autorské dvojice McNally a Yazbek inspirovaný úspěšným britským filmem The Full Monty v režii Josefa Bednárika. Svou scénu mu propůjčí Státní opera Praha.

"Rozhodli jsme se, že každý rok  jeden muzikál přivezeme, protože Čechům se líbí. Celkově je zájem o slovenské divadlo zase větší," vysvětluje Heřmánková.