Skandinávské soubory na festivalu Tanec Praha 2000

Program dvanáctého ročníku Mezinárodního festivalu soudobé taneční tvorby a pohybového divadla Tanec Praha ovládly v těchto dnech skandinávské taneční společnosti, jejichž tvorbě je letos věnována velká pozornost. Po čtvrtečním a pátečním společném vystoupení souborů finské choreografky Pauly Tuovinen a Češky Mirky Eliášové, se v sobotu představí známý norský soubor Carte Blanche.
Paula Touvinen, tanečnice, choreografka a pedagožka, navazuje svou prací na masivní vývoj finského soudobého tance, který odstartoval v osmdesátých letech. Mimo svou uměleckou činnost je i předsedkyní společnosti Zodiac, která významně stimuluje už tak dost rozvinutou finskou scénu současného tance.

Její představení Land of Faravid, inspirováno vlastní zkušeností z rodného maloměsta Oulu, zachycuje zvláštnosti a zvyky obyvatel tohoto kraje ve finském vnitrozemí. V duchu starých severských ság přibližuje atmosféru této oblasti, kterou charakterizují dlouhé zimní večery, polární mráz, ale také tradiční matriarchát, zcela specifický smysl pro humor, či pro nás nepochopitelné dlouhé fronty před restauracemi.

Dílo absolventky Taneční katedry HAMU Mirky Eliášové nazvané Cítíte se skvěle?, které je součástí stejného večera, vychází z lidského hledání určité polohy, která je člověku příjemná a ve které se cítí přirozeně. Lehce ironické představení nepostrádá vtip ani promluvy tanečníka k publiku.

Soubor Carte Blanche, který již od roku 1992 vede choreografka Ina Christel Johannessen, patří mezi nejprogresivnější norské taneční soubory a v Praze vystoupí na dvou různých představeních. V divadle Na Palmovce představí v sobotu komorní dílo Suppose This Time I See What He Saw, které bylo nastudováno speciálně pro projekt Trans Danse Europe 2000. Poté skupina odjede do Brna, aby se 30. června opět vrátila do Prahy, kde ve Státní opeře představí svůj doposud nejúspěšnější projekt Edit: Quartet, který je inspirován nejsoučasnějšími filosofickými východisky, výtvarným uměním, kinematografií a v neposlední řadě hudbou temně postindustriální skupiny Zoviet France.

Carte Blanche, Norsko.

Paula Touvinen, Finsko a Mirka Eliášová, ČR.