Cimrmani - Ladislav Smoljak a Zdeněk Svěrák

Cimrmani - Ladislav Smoljak a Zdeněk Svěrák - OTCOVÉ SLAVNÉHO DIVADLA. Ladislav Smoljak (vlevo) a Zdeněk Svěrák. | foto: Jiří Bervida, MF DNES

Ochotníci usilují o Cimrmanovu bustu

Nedokončená busta Járy Cimrmana, která se našla při rekonstrukci sklepa v plzeňské restauraci U Salzmannů, byla impulzem vzniku festivalu ochotnických divadel hrajících hry tohoto velikána. Přehlídka, která se koná už potřetí, dnes začala ve dvoře restaurace.

Zpráva byla sice smyšlená, ale busta už je skutečností. Vytvořil ji výtvarník Jaroslav Pleskal. Busta je keramická a má obličej s neurčitými rysy. O tuto putovní bustu nyní účastníci soutěží.

"Loni cenu získal soubor Divoch ze Stříbra s hrou Dobytí severního pólu," řekl principál pořádající Trnovské umělecké společnosti (Trus) Petr Randa. Výkony ochotníků hodnotí odborná porota.

Čtyřdenního festivalu se účastní šest ochotnických divadelních souborů z Čech i Moravy. Zahájil ho loňský vítěz hrou Dlouhý, Široký a Bystrozraký. Diváci ještě zhlédnou Záskok, Vraždu v salonním coupé, Posla z Liptákova, Hospodu na Mýtince a Afriku.

V pátek ve 20:00 bude slavnostní vyhlášení. Účast přislíbil i jeden z duchovních otců Cimrmana Ladislav Smoljak.

Autoři her Zdeněk Svěrák a Ladislav Smoljak povolují ochotníkům hrát své hry, ale pod podmínkou, že veškerý výtěžek věnují na konto Paraple pro postižené lidi. Náklady tedy musejí organizátoři hradit vlastními silami a ze sponzorských darů.

Vstupné na festival je dobrovolné. V předcházejících dvou ročnících se vybralo dohromady 14.000 korun.

Organizátoři našli v Česku desítku souborů, které se specializují na hry Járy Cimrmana. Zjistili ale, že Cimrman má příznivce i v Polsku, a dokonce i v zámoří. Příští rok chtějí pozvat soubor z polského Krakova. Plánují, že osloví i jeden soubor z USA ze státu Texas.

"Kupodivu i zde jsou lidé, které okouzlily hry Járy Cimrmana. Je to několik studentů bohemistiky. Myslím, že Cimrmanovy hry by byly v jejich podání velmi zajímavé," uvedl Randa.