Lucie Vondráčková - Kvaska - Lucie Vondráčková ve filmu Kvaska (2007) | foto: H.C.E.

Mirjam a Dan Landovi spouštějí muzikál Touha

  • 10
Premiéru muzikálu Touha tandemu Mirjam a Daniela Landových, inspirovaného filmovou Kvaskou, pražské Divadlo Kalich uvede 15. září. Vystoupí Lucie Vondráčková a Jiří Korn. Jméno představitele hlavního hrdiny Mickyho - stejně jako v příběhu - vzejde až z konkurzu.

Vstupenky jsou již v prodeji na září až listopad 2008, jejich cena je od 399 do 699 korun. "Vedle obvyklých předprodejů mají diváci možnost nakupovat vstupenky také přes stránky www.divadlokalich.cz s přímým výběrem konkrétních míst v hledišti," řekl mluvčí Divadla Kalich Jaroslav Panenka.

Mirjam a Daniel Landovi na křtu CD KvaskaFilmová předloha dostála řady výrazných změn, v divadle si diváci užijí více muziky a tance. "Chci, aby Touha byla do značné míry taneční představení. Představuji si i scény ryze taneční, hodlám zapojovat step," předznamenala režisérka Mirjam Landa.

Realizační tým nelpěl ani na totožném hereckém obsazení. V muzikálové verzi se ze "známých" jmen objeví Lucie Vondráčková a Jiří Korn. "Stáli jsme o Lucku s Jirkou, protože jsou přesně tím, co hrají i v našem příběhu – muzikálovými hvězdami, za něž jsou považováni zcela právem," uvedla Landa.


Kvaska

O filmu

"První český film ze zákulisí muzikálu" Kvaska měl premiéru 22. února 2007, zhruba měsíc dopředu jeho příchod anoncovalo vydání soundtracku s písničkami Daniela Landy. Snímek se setkal s velkým ohlasem. V kinech ho zhlédlo na 150 tisíc diváků, propracoval se na třetí místo v anketě Anno 2007 a hudba k filmu doslova vévodila loňskému roku. Daniel Landa si za album Kvaska odnesl z vyhlašování Desky roku 2007 cenu pro nejprodávanějšího zpěváka, singl Touha se stal nejhranější písní roku na rozhlasových stanicích.


Kvaska - Daniel Landa, natáčeníDan nevystoupí, protože neumí tančit
Kompletní herecké obsazení bude známé až po konkurzech 28. dubna a 1. května. Jasné přesto je, že si postavu Františka v muzikálu nezahraje Daniel Landa. "Prostě proto, že neumím tančit," vysvětluje Daniel Landa důvody své absence.

"Budu důsledně plnit doplňkovou roli," řekl k práci na hudbě a textech písní. Zda k muzikálu vyjde vlastní soundtrack doplněný o nové melodie, tým zatím neuvažuje.

Trailer k filmu Kvaska

Dalším rozdílem mezi filmovým a divadelním projektem je i název. "Film se jmenuje podle nápoje, který si vyrábějí vězni, ale ten v novém příběhu už nefiguruje. Na druhou stranu mohu prozradit, že například hlavnímu hrdinovi přibyla rodina cirkusáků, v níž vyrůstal," láká na další novinky Landa.

Příběh Touhy se stane realitou
Podobný osud, jaký prožívá hlavní hrdina Micky, toužící získat muzikálovou roli, potká jednoho z účastníků konkurzu. Producent s autorkou inscenace se rozhodli proměnit libreto v realitu. A tak na zmíněných konkurzech budou vybírat též představitele hlavní role mladíka.

Šanci mají jak studenti uměleckých škol a osvědčení muzikáloví herci, tak dosud neznámí talentovaní zájemci z řad široké veřejnosti z celé republiky," řekl Panenka.

Ke splněnému snu vede cesta přes síť regionálních Hit rádií, kam mají zájemci o roli poslat nahrávku svého zpěvu. Porota si z nich vybere ty nejlepší a ty pak pozve na pražské konkurzy.


Touha

O inscenaci

Mirjam Landa - libreto a režie
Daniel Landa - hudba a texty písní
David Bazika - scéna
Marie Marková - kostýmy
Pavel Strouhal - choreografie
Pavel Dautovský - výtvarník světel