Záběr ze zkoušky novocirkusového představení Mimjové, které bude první...

Záběr ze zkoušky novocirkusového představení Mimjové, které bude první premiérou obnoveného provozu v Branickém divadle. To se nyní otvírá pod názvem Divadlo Bravo! (1. září 2020). | foto:  Dan Materna, MAFRA

RECENZE: Barevní, vtipní i hluční Mimjové vsadili na pantomimu

  • 1
Představením pro rodiny s dětmi zahájilo oficiálně provoz pražské Divadlo Bravo. Zdejší soubor Losers Cirque Company a mim Radim Vizváry společně zvou na barevné představení kombinující pantomimu, nový cirkus i tématiku bojových umění.

Tajuplná pitvořící se ženština se potuluje pódiem, přitahuje nešťastníky a vydloubává jim oči, jimiž se živí. Až hororový motiv nese premiéra Mimjové, která po dlouhých letech oživila Branické divadlo v Praze. Do nové éry vstupuje pod názvem Divadlo Bravo!, kdy si jej za domovskou scénu vybral novocirkusový soubor Losers Cirque Company a mim Radim Vizváry.

Mimjové jsou jejich první společnou prací cílící na rodiny s dětmi. Vizváry novinku nejen režíruje, ale zahrál si i roli Mimstra Toriho, starého mistra ovládajícího tajemné bojové umění. Musí je naučit tři výrostky (Matyáš Ramba, Mates Petrák a Jindřich Panský), aby společně porazili vládkyni temnoty Hidoru. 

Mistr musí své žáky nejprve vychovat a vycvičit, což přináší řadu vtipných momentů, a především prostor pro silovou akrobacii, tolik typickou pro Losery. Že Vizváry dokáže s akrobaty držet krok, ukázal už loni v představení Heroes (recenze zde). V Mimjech naopak soubor Losers mnohem více zamířil do vod pantomimy, Vizváryho režie je prostě znát.

Novinka tak přímo navazuje na slavnou éru scény. Symbolická je proto i účast Anny Polívkové či Vandy Hybnerové (v alternaci ještě s Irenou Kristekovou), jejichž otcové v tehdejším Branickém divadle pantomimy působili. 

Mimjové

75 %

Divadlo Bravo!

režie: Radim Vizváry

hrají: Vanda Hybnerová / Anna Polívková / Irena Kristeková, Radim Vizváry, Jindřich Panský, Matyáš Ramba, Mates Petrák

Co se postavy královny týče, nemusí se rodiče bát nějakých krváků. Motiv ukradených očí je zde vtipně využit. Jedna z nejlepších scén večera, akrobacie na gymnastických míčích, by se bez něj neobešla. 

Podobně skvělým momentem je i propojení postav na pódiu s jejich kreslenými předobrazy z plakátu.

Barevní Mimjové nabízejí originální představení, jaké dosud k vidění nebylo. Prospělo by mu snad, jen kdyby trochu ubralo na decibelech.