Filip Březina během zkoušek představení Diktátor

Filip Březina během zkoušek představení Diktátor | foto: Patrik Borecký

Nic pro online. Městská divadla pražská ušetří hned devět premiér naživo

  • 0
Na každé ze svých tří scén stihla Městská divadla pražská během více než půlroční uzávěry nazkoušet hned tři novinky. Jak potvrdil ředitel Daniel Přibyl, všechny se k divákům dostanou až naživo v létě či na podzim, „až situace dovolí“.

„Věříme, že kouzlo divadla spočívá v živém kontaktu s divákem, proto nejvíce snahy věnujeme zkoušení a přípravě nových inscenací,“ vysvětluje Daniel Přibyl, proč ani jednu novinku nevypustí v online premiéře, jak nyní činí velká část scén po celé zemi.

„S letošní neobvyklou sezonou se nicméně rozloučíme dvěma premiérami připravenými přímo pro online prostředí. V květnu to bude Hotel Good Luck, hra současného mexického autora vyprávějící o muži, který ze svého sklepa vysílá vlastní noční rádio, a v červnu to bude velmi aktuální inscenace hry současného německého dramatika Wolframa Lotze Politici, napsaná už v době pandemie,“ dodává ředitel.

Jediným dílem, které Městská divadla postoupila do online světa, tak zůstává muzikál Elefantazie, který se stal součástí projektu Divadlo Naživo a nově také virtuálního Brejlanda.

Virtuální Elefantazie

„Aby si divák výhody virtuální reality patřičně užil, je nutné inscenaci poněkud upravit. Z našeho repertoáru jsme jako nejvhodnější vyhodnotili právě Elefantazii,“ vysvětluje Přibyl a upozorňuje, že diváci si na webu mohou pustit i záznam inscenací Čapek a Želary. Obě jsou dostupné v rámci platformy MD Play na stránkách divadla.

„MDPlay bude i do budoucna sloužit divákům jako platforma, kde najdou veškerý náš video obsah. Plánujeme i dále rozšiřovat nabídku online záznamů inscenací a pokračovat s rozsáhlým cyklem 100 monologů, vzdělávacími videi pro maturanty V hlavní roli: Maturita! nebo natáčením trailerů, rozhovorů a videí ze zákulisí,“ upřesňuje.

MD Play

100 monologů a další videoprodukce Městských divadel pražských

Natáčení dalšího dílu online série 100 monologů s Ninou Horákovou

Městská divadla pražská, pod která spadají ABC, Rokoko a Komedie, plánují svou produkci představit v rámci šapitó Azyl78, které roste na pražském Výstavišti.

„Hrát budeme v červenci a srpnu také v ABC a Komedii, kde se mohou diváci těšit na Smrt obchodního cestujícího, Shirley Valentine, muzikály Lazarus a Elefantazie nebo na novou hudební komedii Zítra swing bude zníti všude,“ doplňuje Přibyl.

„V šapitu Azyl78 představíme divákům zbrusu novou adaptaci Chaplinova filmu Diktátor a plánujeme i koncertní verzi úspěšného představení Lazarus,“ láká dále.