PRVNÍ DOJMY: Vilhelmová se Medou protančila vervou, s jakou ona žila

  • 7
To výmluvné gesto viděli jen diváci v bočních řadách. Vteřinku po konci představení se Tatiana Vilhelmová (Dyková) zvedla ze židle a při odchodu do zákulisí si zhluboka oddechla. Skoro by se dalo říci až odfrkla.

Právě totiž odehrála premiéru jedné ze svých nejtěžších rolí, tedy titulní postavu představení Meda. Do role Medy Mládkové, kterou ztvárnila od raných prvorepublikových let, přes lehké i těžké časy v emigraci, až po posametový boj o Sovovy mlýny dala vše.

Nejen, že v hlavní roli po celou dobu nesleze z pódia, kde ve svižném rytmu hraje, tančí i zpívá. Především totiž po celou dobu ztvárňuje Medu Mládkovou s přesně tím zápalem, který je pro život mecenášky typický. Představením se doslova prožene se stejnou vervou, s jakou Meda Mládková žila.

Dokonale tak vystihuje její neústupnost, tvrdohlavost a houževnatost, tedy vlastnosti, které Mládkové pomohly dosáhnout toho, co celý život chtěla.

I díky nim se ostatně z oslavy jejího dlouhého života stává jedna z kulturních událostí roku. Hereččin výkon v předvečer Medin stých narozenin je tak opravdu důstojnou oslavou jednoho obdivuhodného osudu.

Recenze vyjde ve středečním vydání MF DNES.