VIDEO: Divadelní událost. Polák Jan Klata u nás režíruje Shakespeara

  • 0
Zdánlivě jednoduchou minimalistickou scénu nabídla ukázka z příprav inscenace Shakespearova Něco za něco, kterou v pražském Divadle pod Palmovkou chystá polský režisér Jan Klata.

Účast významného zahraničního divadelníka na českém pódiu je velkou událostí, Klatovy inscenace zvou na významné světové festivaly, ať už na Biennale v Benátkách, či Pařížský podzim.

„Je to moje první práce v Česku. Dostali jsme pozvání od režiséra Michala Langa na festival Palm Off Fest a přijeli s mojí inscenací Nepřítel lidu,“ vysvětluje začátky spolupráce Klata, který byl ředitelem Národního divadla Teatru Stareho v Krakově a který už režíroval v Grazu, Düsseldorfu, Berlíně, Bochumi či moskevském MCHAT.

Oficiální plakát inscenace

„Setkali jsme se tu s fantastickým přijetím, tak jsme souhlasili s další spoluprací. Asi to říkám příliš brzy, ale nelituji a je to velmi zajímavý zážitek,“ pokračuje režisér.

„Práce je to náročná. Režisér nám stvořil vizi dnešního světa,“ přibližuje zasazení Shakespearova díla Jan Teplý, který se objeví jako Angelo. „Nacházíme si tam svá místa a společně sdělujeme to, co on považuje za aktuální,“ dodává.

„Upřímně řečeno, zatím nevím, jak to vyzní. Režisér nám říká, že naše Něco za něco nakonec bude i komedie. Jde ale naplno do velkých střetů, takže uvidíme, jak se to nakonec povede udělat,“ uvažuje Jan Vlasák, kterého diváci uvidí v roli knížete Vincentia.

Mezi smetánkou a spodinou

Jako Lucio se na Palmovce předvede Ondřej Veselý. „Lavíruje mezi dvěma světy, mezi smetánkou a spodinou, a umí v tom velmi dobře chodit. Je to takový požitkář,“ přibližuje svou postavu.

„Režisér dává hodně důraz na pohyb. Začalo se velmi brzy zkoušet v prostoru, ve scéně i v kostýmech, protože on to vnímá hodně vizuálně,“ popisuje Veselý spolupráci s Klatou.

„Takže tam stála velmi rychle světla, aby je mohl upravovat a vytvořit atmosféru představení. To u nás není úplně zvykem, obvykle třeba až na posledních čtyřech zkouškách před premiérou,“ srovnává. „Je to zvláštní setkání. Nejen jazykově, česko-polsky, ale myslím, že jde o zvláštní setkání dvou divadelních kultur a tradic,“ uvažuje Vlasák. „Tu polskou moc neznám, ale myslím si, že je hodně před námi,“ dodává herec.

„Znalci literatury se shodují, že jde o problematický text, jako by jiné Shakespearovy texty nebyly náročné. Je to myslím takový výraz bezradnosti nad tím, co je v něm obsaženo,“ uvažuje Klata nad Shakespearovou hrou.

„Jde o období jeho života, kdy už dokázal napsat cokoli. A také o období, kdy nevěděl, zda je život směšný, nebo strašný,“ dodává režisér a upozorňuje, že Něco za něco není ani komedie, ani tragédie. „V některých momentech se velmi rychle změní z tragédie v komedii a naopak,“ zdůrazňuje. Klata si s sebou do Prahy přivezl i svůj tým – scénografku Justynu Łagovskou a choreografa Maćka Prusaka.

Něco za něco má na Palmovce premiéru zítra, první reprízu plánují na pondělí 5. února.

,