Divadlo - ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Festival německého jazyka ocenil Husu na provázku

Cenu Max získali v rámci Pražského divadelního festivalu německého jazyka členové brněnského Centra experimentálního divadla (CED) - Divadla Husa na provázku.

CED v pražském divadke Disk včera uvedlo inscenaci hry Dey Loherové Modrovous - naděje žen režiséra Pavla Baďury.

Zároveň převzalo cenu Max udělovanou festivalem nejlepší inscenaci původního německy psaného textu, která vznikla na českých scénách v uplynulé sezoně.

Podle předsedy poroty Milana Uhdeho se do užšího výběru dostala také hra Ernsta Jandla Z cizoty režiséra Jana Nebeského, která je v repertoáru pražského Divadla Na zábradlí, Taboriho Mein Kampf režiséra Juraje Deáka v podání Národního divadla z Ostravy a inscenace Bernhardovy hry U cíle, jak ji uvádí v režii Arnošta Goldflama pražské Divadlo Komedie.

Uhde ocenil výkony Luboše Pazderky Veselého v titulní roli, Lenky Janíkové, která ztvárnila všech čest ženských postav, a Aleny Kerelové.

Podle režiséra Pavla Baďury je představení hry Dey Loherové velmi koncentrovanou osobní výpovědí. Ironický a sarkastický příběh vraždícího muže s barevným vousem režisér označil za "pláč duše". Premiéru měl 16. dubna.

Působivý Modrovous, převzatý z pohádky Charlese Perraulta, nabývá u Loherové jiných rysů - zůstávají z něj zachovány jen barevné vousy a vraždy. Jiné jsou ale jeho důvody k vraždění, které někdy hraničí až s vysvobozením z prázdného života.

Hra poukazuje také na jiný autorčin zdroj - první verzi dramatu Oskara Kokoschky, vydanou v roce 1907 pod názvem Vrah naděje žen. Světovou premiéru měla před osmi lety.

Dosavadními držiteli ceny Max byly v minulých letech liberecké Divadlo F. X. Šaldy, brněnské HaDivadlo a Národní divadlo v Praze. Ocenění je určeno tvůrčímu týmu v čele s režisérem a spojeno s částkou 150 tisíc korun.

,