Kanadská společnost Cirque du Soleil v představení Totem, se kterým vystoupí v...

Kanadská společnost Cirque du Soleil v představení Totem, se kterým vystoupí v červenci a srpnu 2020 na Letenské pláni v Praze. | foto: OSA Images / ©2010 Cirque du Soleil Inc.

Dorazí k nám vůbec? Kvůli koronaviru je Cirque du Soleil ve finanční tísni

  • 3
I titáni novocirkusové produkce musí řešit, jak se jich po finanční stránce dotkne současná pandemie. Světoznámý soubor Cirque du Soleil musel kvůli zrušeným představením propustit většinu členů svého týmu, v ohrožení je i jejich pražské letní zastavení.

Ohně, lana, akrobatické výkony. Přes své facebookové stránky ukazuje Cirque du Soleil nadále to nejlepší ze svého umu; minulý týden třeba nabídl novocirkusový soubor volně ke zhlédnutí záznam celé půldruhé hodiny dlouhé show Kurios.

Současná realita cirkusu, který se za roky existence a mnoha obřích celosvětových tour stal doslova symbolem tohoto žánru, však nyní tak blyštivá není. Jak uvádí agentura Reuters, musela původně kanadská company propustit téměř všechny své spolupracovníky.

Kvůli celosvětovým restrikcím způsobených pandemií nemoci Covid-19 totiž Cirque du Soleil zrušil všechna nejbližší plánovaná vystoupení. Způsobený finanční výpadek se jinak vysoce zadluženého souboru dotkne výrazně. Jak píše Reuters, škrty zasáhnou celých 95 procent týmu, tedy více než čtyři tisíce lidí. V akci zůstává jen nejnutnější tým, který drží celou obří organizaci v chodu.

Jak píše specializovaný web Pitchbook.com, Cirque du Soleil vstupuje do insolvenčního řízení. Pokud se mu nepodaří vypořádat své závazky, hrozí mu krach. Situaci může vyřešit například odprodej majetku či vstup investora.

Cirque du Soleil měl přitom toto léto dorazit na pražskou Letenskou pláň s představením Totem; hrát se zde mělo od 17. července až do 2. srpna. Podle informací iDNES.cz však organizátoři zatím ohledně osudu pražské zastávky nevydali žádné oficiální prohlášení. „Je to stále v řešení,“ uvedla Linda Vojancová z agentury Blue Gekko. Kanadský soubor zatím kvůli pandemii rušil zastavení v Las Vegas a floridském Orlandu.