Polívka s Liškou do divadleního představení přidali netypické scény z filmů Kolja či Pelíšky.

Polívka s Liškou do divadleního představení přidali netypické scény z filmů Kolja či Pelíšky. | foto: ČTK

Český lev je v divadle, Liška s Polívkou slibují i nové kategorie

  • 0
Český lev od úterý přestal být jen filmovou cenou. Moderátoři posledního ročníku Bolek Polívka a Pavel Liška jej převedli do divadelního prostředí. Inscenace měla premiéru v Brně, nyní zamíří do Prahy a později i na Slovensko.

Vypadá to jako doopravdy, i když je to "jen" hra. Výroční filmové ceny Český lev se přenesly do stejnojmenného divadelního představení, jehož autoři a hlavní aktéři znají zákulisí tradiční filmařské slavnosti dokonale. Bolek Polívka s Pavlem Liškou Českého lva moderovali, Petr Vachler je jeho organizátorem.

"Chtěl bych Českého lva ukázat divákům zevnitř; tak, jak ho neznají. Na ceremoniál do pražské Lucerny neproniknou, tam dostávají lístky jen filmaři, umělci a jiní hosté. Kdežto my vezmeme lidi i do zákulisí a ukážeme jim, co usměvavého i krásného se okolo Českého lva děje a co nemají nikdy šanci vidět," slibuje Polívka.

Diváci v divadle převezmou role pozvaných osobností, které usedají v hledišti při rozdílení Českých lvů, a vyzkoušejí si pocity účastníků večera - včetně úvodní nervozity, první sklenky a poslední cigarety, front u šaten i dámských toalet, zástupů fotografů i sběratelů autogramů a opakovaného hlášení: "Zaujměte prosím svá místa, přímý přenos začne za deset minut."

Pouze trofeje prý budou trochu jiné, vedle Lva za největší umělecký přínos se objeví cena útěchy či ocenění za dosud neobjevený herecký talent. Polívka s Liškou navíc přidají netypické scény z filmů Kolja, Pelíšky nebo Účastníci zájezdu.

A Vachler? "Když mi to Polívka poprvé zavolal, byl to šok. Stát vedle něj a Lišky na jevišti je jako sedět na startu formule 1 v tříkolce, takže jsem se nejdřív vyděsil. Ale pak jsem si řekl, že život je příliš krátký na to, abych mohl takovou zkušeností pohrdnout," říká Vachler.

Po slavnostní premiéře, kterou v úterý absolvovala v brněnském Divadle Bolka Polívky, čekají divadelní podobu Českého lva tamní reprízy, hostování v pražském Divadle Kalich i cesty na Slovensko.