Vesmír nabídne snímky z festivalu

O s t r a v a - Některé snímky z festivalu Jeden svět, který skončil v Praze, uvidí i lidé v Ostravě. "Půjde o čtyři dokumentární filmy věnované tematice lidských práv," uvedla Jana Keprtová z nadace Člověk v tísni při České televizi. Promítat se bude 17. a 18. dubna v kině Vesmír. Vstupenka stojí dvacet korun, přičemž deset korun z každého lístku bude věnováno na pomoc obětem zemětřesení v Indii.

"Divákům bych asi nejvíce doporučila snímek Vyrobeno v Indii, který se zabývá problematikou ženských práv," řekla Keprtová. Dodala, že cílem promítání v Ostravě je především přilákat mladé lidi.

K doprovodným akcím festivalu bude patřit například výstava fotografií věnovaná Banátu a krajanům v Rumunsku, výstava výtvarných prací dětí z uprchlických táborů či koncert skupiny Ahmed má hlad.

Mezinárodní festival Jeden svět je jednou z největších evropských přehlídek dokumentárních filmů. Koná se pod záštitou prezidenta Václava Havla a vysoké komisařky OSN pro lidská práva Mary Robinsonové.

Záštitu nad ostravským promítáním převzali ostravský primátor Čestmír Vlček a biskup ostravsko-opavské diecéze František Lobkowicz. 

,