Třicet let s valašským folklorem Kašavy

Z l í n - Valašský soubor Kašava si letos připomíná třicet let své činnosti. Na slavnostním koncertě v Městském divadle ve Zlíně se představí místnímu publiku 1. dubna v 16 hodin spolu se svými dětskými folklorními kroužky: Fryštáček, Kašavjánek, Lukovjánek, Maryjánek, Vínek a seminář Mladá Kašava.

Soubor Kašava vznikl v roce 1971 v obci Kašava a zpočátku působil při místním zemědělském družstvu. V poslední době pracuje mimo jiné také díky podpoře Kulturního fondu města Zlína.

Se jménem souboru je neodmyslitelně spojena osoba dlouholetého vedoucího a etnografa Karla Pavlištíka, který letos oslaví sedmdesátiny, a jeho zakladatelů manželů Perůtkových.

Kašava se od svých začátků zaměřila na scénické zpracování folklorního a zvykoslovného materiálu z méně známého západního Valašska. Dnes je v jejím repertoáru i hudba a tance z jižního Valašska a přilehlých oblastí Zlínska - luhačovického Zálesí a východní Hané.

Tradici v současnoti rozvíjí generace choreografů a pedagogů, kteří v taneční skupině vyrostli a k nimž patří Veronika Jedličková, Magdalena Preiningerová, Markéta Pavlištíková, Soňa Staňková, Ladislav Zuzaník, Jitka Hrančíková a Iva Hofmanová. Na zvuk muziky, kterou v osmdesátých letech vybudoval Antonín Bařinka, navázala cimbálová muzika s primášem Petrem Králem pod uměleckým vedením Lucie Uhlíkové.

Třicet let činnosti si Kašava připomíná po celý rok, ale koncert v Městském divadle Zlín bude bezpochyby patřit k vrcholům sezony.

Valašský soubor Kašava


Témata: Fond, Haná, hudba, Valašsko