Třešť připomene Franze Kafku

Třešť - Pobyt spisovatele Franze Kafky v Třešti na Jihlavsku počátkem minulého století se rozhodli představitelé města připomenout v první polovině listopadu týdenní slavností. Týden Franze Kafky vyvrcholí 12. listopadu odhalením spisovatelovy busty a pamětní desky. Pražské centrum Franze Kafky zapůjčilo na výstavu soubor dokumentů.

"Součástí akce bude i prezentace knihy Věčný poutník a hledač štěstí od místního pedagoga Františka Bukvaje. Pojednává o Kafkově vztahu k městu," řekl místostarosta Vladislav Nechvátal.

V rámci Kafkova třešťského týdne se zájemci budou moci na výstavě v židovské synagoze seznámit se souborem dokumentů, který zapůjčilo pražské Centrum Franze Kafky. Objeví se na ní pravděpodobně i jediný exemplář z místní pobočky muzea, který připomíná třešťského občana a Kafkova strýce Siegfrieda Löwyho: jeho lékařská brašna. Více památek se nedochovalo, protože Kafkův strýc se v roce 1932 odstěhoval do Prahy.

Lékař Löwy v Třešti působil v letech 1899 až 1924. Jeho pionýrským počinem bylo založení první stomatologické praxe v kraji. Podporoval chudé studenty a na synovcův popud se stal průkopníkem motorismu. V roce 1942 se Löwy otrávil, aby unikl transportu do koncentračního tábora.

V době oslav už bude zrekonstruována ulice nesoucí Kafkovo jméno. Novou zelenou fasádu už má také dům na Malém náměstí číslo 131, kde spisovatel u svého strýce pobýval. Kafka do Třeště jezdil v době prázdnin v letech 1900 až 1907. Strýcův život ho inspiroval v literární tvorbě. V Třešti se údajně seznámil i se svou první láskou Hedvikou Knapovou.

Kafka se narodil v Praze 3. července 1883. Vystudoval práva na německé univerzitě a pak pracoval v Dělnické úrazové pojišťovně. Zemřel 3. června 1924 na tuberkulózu. Kafkovo literární dílo obsahuje kratší povídkové prózy, z toho množství fragmentů, tři nedokončené romány, deníky a korespondenci. Jen k menší části díla dal Kafka souhlas k vydání za svého života.