Soutěž zná nejlepšího klavíristu

J i h l a v a - Ceny jsou rozdány, porotci i soutěžící se rozjeli do svých domovů, světla v koncertním sále pohasla - ve středu 28. 3. v Jihlavě skončila První mezinárodní Mahlerova klavírní soutěž. "Klavírní soutěž byla zasvěcena památce českých skladatelů internovaných v koncentračním táboře Terezín," vysvětlil jeden z hlavních pořadatelů Radoslav Kvapil.

Soutěžního klání se zúčastnili mladí klavíristé z celého světa. Stejné mezinárodní zastoupení měla i porota, sestavená z odborníků, klavíristů a hudebních pedagogů i teoretiků, jenž hodnotila provedení jednotlivých skladeb. Soutěžní podmínkou bylo zařadit do svého repertoáru i několik skladeb terezínských hudebníků.

Klavíristé procházeli během soutěže sítem kol až do středečního finále. Do něho porota vybrala celkem čtyři finalisty. Stali se jimi Ivo Kahánek, Noriko Sezaki, Anne Schätz a Miron Šmídák.  Závěrečné kolo soutěže se uskutečnilo v divadelním sále Horáckého divadla v Jihlavě. Finalisté se představili od 18.00 hodin v koncertu za doprovodu Západočeského symfonického orchestru Mariánské Lázně.

Absolutním vítězem klavírní soutěže se stal dvaadvacetiletý Ivo Kahánek, student 2. ročníku Hudební akademie múzických umění v Praze. "Jsem nesmírně šťastný ze svého umístění. Musím ale popřemýšlet, co udělat s pianinem, které jsem vyhrál, protože doma mám již dvě," sdělil své bezprostřední pocity Ivo Kahánek.
Jaká teď bude náplň vašich dnů?
Hned v pátek mám koncert v Mariánských Lázních, kde budu s Mariánskolázeňským orchestrem hrát Liszta, a pak zamířím domů. Hodlám odpočívat.
Jak vyčerpávající byla pro vás tato soutěž?
Za sedm dnů, co jsem byl tady, jsem šestkrát hrál na podiu, a to je skutečně hodně náročné odvést výkon vždy na sto procent.
Máte už za sebou poměrně hodně klavírních soutěží a také dost ocenění. Baví vás to ještě?
Každá účast na takovéto soutěži dostane člověka zase o kus dál. Člověk se vybičuje k věcem, kterých by za normálních okolností nebyl schopen. Soutěže jsou dnes pro mladé interprety jednou z mála možností jak proniknout na koncertní podia.

Náhoda a výběr skladeb jednotlivých autorů do finálového kola soutěže tomu chtěla, že ze čtyř kompozic zazněly tři z tvorby L. van Beethovena, z nichž byly dvě úplně totožné.  Co mohlo být z hlediska porovnávání interpretace jednotlivých hráčů podnětné pro porotce, se stalo poněkud zdlouhavým a jednotvárným pro laické posluchače.

Nicméně porota po krátké poradě a za účasti jihlavského náměstka primátora Františka Zelníčka nakonec oznámila svůj verdikt. Hlavní ocenění a s ní i věcnou cenu, kterou bylo Bohemia pianino, si odnesl Ivo Kahánek z Frýdku-Místku. Vedle této hlavní ceny udělila porota i ocenění za hráčsky nejlépe provedené dílo.

Součástí klavírního klání byla i soutěž v improvizaci na hudbu Gustava Mahlera, které se zúčastnili hlavně jazzoví pianisté. "Samozřejmě nejvíce hudebních variací se orientovalo právě do jazzové polohy tak, jak jsme očekávali," vysvětlil Radoslav Kvapil. Suverénním vítězem v této kategorii, kterou hodnotila speciálně sestavená porota (zasedl v ní například i Emil Viklický) se stal Ondřej Kabrna.

První ročník mezinárodní Mahlerovy klavírní soutěže skončil, pořadatelé již ale uvažují o  jeho druhém ročníku v roce 2002.

Ivo Kahánek přebírá od porotců cenu.