Přehlídka Blues Aperitiv uvidí Američana

Šumperk - Na poslední chvíli se podařilo vylepšit program výběrové přehlídky Blues Aperitiv v Šumperku, z níž již podruhé vzejdou naděje pro renomovaný festival Blues Alive. Hostem sobotní části programu bude americký bluesman Jeff Zima, který je jedním z největších bluesových kytaristů, žijících v Evropě.

"Muzikant pobývá nyní v tuzemsku s bratry Formanovými, tak jsme využili možnosti jej pozvat," uvedl za pořadatele šéf šumperského Domu kultury Vladimír Rybička. Originální muzikant Jeff Zima je jedním z posledních aktivních interpretů tradičních bluesových kořenů.

V pátek a sobotu se v Šumperku představí celkem deset kapel (akždý den pět), které mají šanci dostat se na Blues Alive. "Oproti loňsku jsme trochu pozměnili model, abychom mohli pozvat i hosty," říká produkční Ilona Vařeková. Kromě Zimy se v sobotu představí pražští Blues Messengers, v pátek zahraje duo Bobby Houda a Vladimír Kulhánek.

Možnosti přihlásit se na letošní Blues Aperitiv využilo celkem 26 tuzemských formací.
"Několik dalších nestihlo uzávěrku, proto jsme je zařadili do příštího ročníku," podotýká Vařeková a přidává jednu zajímavost: "Ačkoli přihlášené kapely nijak nehonorujeme a muzikanti obdrží pouze symbolický příspěvek na dopravu a ubytování,nikdo účast neodřekl."

Už první ročník prokázal, že Blues Aperitiv může být dobrým odrazovým můstkem. Obě vybrané kapely, táborské Černý mosty i přerovští Mothers Follow Chairs, zvýšili frekvenci svého koncertování. Černý mosty dokonce vydali album. Zahráli si i na Blues Alive - a zatímcoloni to bylo ve foyer, letos už mají nárok na hlavní scénu.

Po oba dny začíná Blues Aperitiv 2001 ve 20 hodin v Pavlínině dvoře Okresního vlastivědného muzea. Každá skupina má omezen časový limit k předvedení své tvorby.

Novinkou Blues Aperitiv pro letošní rok je také koncert v prostorách věznice Mírov, kde bude znít blues v neděli  v 15.hodin. Vlastní i převzaté písně zahraje vězňům na neveřejném koncertě kapela s výmluvným názvem Revival Eric Clapton.

Americký bluesový kytarista Jeff Zima, žijící v Evropě, vystoupí na festivalu Blues Aperitiv 2001