Penzion pro svobodné pány

Jihlava - Premiérou bláznivé frašky irského dramatika Seana O'Caseyho Penzion pro svobodné pány zahajuje v sobotu dvaašedesátou sezónu Horácké divadlo v Jihlavě. Soubor ji nastudoval v režii hostujícího šéfa Dejvického divadla v Praze Miroslava Krobota. V překladu Jany Werichové a v režii Jiřího Krejčíka se inscenace od roku 1965 dlouhá léta hrála na jevišti Činoherního klubu. Ve hvězdném hereckém obsazení byla později zfilmována.

"Je to určitě proslulý titul, my jsme na to trošku sázeli," řekl Miroslav Krobot. To, že se léta hrál v Činoherním klubu, může být podle něj na škodu, ale také naopak. "Je to riziko, ale spíše jsme sázeli na to, že je to dobrá komedie, že tam jsou situace, které lákají tím, že by se daly udělat jinak, aniž by se porušil základ...," uvedl.

"Pro mě osobně je titul přitažlivý zvláště proto, že jsem nikdy takovou komedii nedělal," poznamenal. Na oblastních scénách, jak řekl, hostuje výjimečně, protože Dejvické divadlo je do poloviny listopadu v rekonstrukci.

Devětačtyřicetiletý Miroslav Krobot absolvoval v roce 1975 režii na Janáčkově akademii múzických umění v Brně. Má za sebou angažmá v Chebu, Hradci Králové, Ústí nad Labem a řadě pražských scén. V letech 1990-1996 pak v Národním divadle. Od září 1996 se stal uměleckým vedoucím Dejvického divadla v Praze.

Irský dramatik Sean O'Casey (1880-1964) pochází z chudé dublinské rodiny protestanského úředníka. Ve čtyřicítce začal psát divadlení hry. Vedle dramat to byly svérázné komedie a často jednoaktové frašky. Českému divákovi je z televize známa například jeho Uspořená libra s Janem Werichem, Jiřím Sovákem a Stelou Zázvorkovou.

Premiéra v Horáckém divadle začíná v sobotu 8. září v 19:00.